Belföld

Később lesz enyhülés

kanikula(210x140)(3).jpg (kánikula)
kanikula(210x140)(3).jpg (kánikula)

A legújabb előrejelzések szerint péntek este jön a hidegfront és egy darabig nem is tér vissza a nagy hőség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint péntekig tikkasztó melegre kell számítani, a napsütést legfeljebb fátyolfelhők zavarják meg. A hőmérsékleti maximum az ország nagy részén 35 fok fölött alakul, nyugaton, délen elérheti a 39-41 fokot is. Az éjszakák sem hoznak enyhülést, csak kevés helyen süllyed 20 fok alá a hőmérséklet. A középhőmérséklet is magas lesz, jellemzően 27–31 fok. Ez indokolja a hőségre vonatkozó piros figyelmeztetést.

Bár korábban csütörtökre reméltük az enyhülést, a jelenlegi számítások szerint pénteken estefelé érkezik a hidegfront. A hét végén mindenütt megszűnik a hőség, ami a következő tíz napban valószínűleg nem is tér vissza.

A rendőröket is felkészítették a kánikulára

Az ORFK tájékoztatása szerint a rendőrségi parancsnokok fokozottan ellenőrzik az egyenruhások és a nyomozók szolgálatellátási körülményeit. Az egészségügyi szolgálatot is külön felkészítették az esetleges rosszullétek kezelésére. 
A körzeti megbízottak fokozottan figyelnek a körzetükben lakókra, különös tekintettel az elesett, magatehetetlen, idős emberekre. A közrendvédelmi és közlekedésrendészeti szervek, valamint a határrendészeti kirendeltség tagjai az utakon, illetve a határátkelőhelyeken a forgalmi torlódások megakadályozására fordítanak kiemelt figyelmet.

A rabokra is jobban figyelnek, ahogy az ORFK közleménye fogalmaz “ivóvíz-ellátásásukat a szükséges és igényelt mértékben növelik”.

A legnagyobb kincs a melegben

A Tolna megyei Dunaszentgyörgyön akadozik a vízellátás. Hencze Sándor, a település polgármestere azt mondta, legkésőbb csütörtökön helyreáll a rend. Addig is arra kérték a helyieket, hogy takarékoskodjanak az ivóvízzel, és lehetőleg ne használják locsolásra.

Érden több helyen vizet osztanak, és a Pest megyei város folyamatos ivóvíz-ellátására is kiemelt figyelmet fordítanak. Emellett a szokásosnál gyakrabban ellenőrzik a hajléktalanok tartózkodási helyeit is, hogy gond esetén intézkedni tudjanak. A szintén Pest megyei Abonyban a hőségriadó végéig a nyitva tartó óvodákba és bölcsődékbe, illetve a város összes közintézményében dolgozókhoz a szokásosnál több vizet, illetve védőitalt juttatnak, és vizet osztanak a szakrendelésekre várakozó betegeknek, valamint az önkormányzat ügyfélszolgálatán is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nyíregyházán vízosztással és kedvezményes árú fürdőzési lehetőséggel igyekeznek segíteni a meleg elviselését. A város valamennyi szökőkútja is teljes kapacitással üzemel.

Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten is vizet osztanak, és egy korábban felállított párakapu is folyamatosan működik. Városszerte locsolják az utakat, és a kecskeméti strand nyitva tartását is meghosszabbították.

Heves megyében, Egerben, a Dobó téren poharas ásványvízzel, illetve kertészeti locsolóval hűthetik magukat a sétálók, továbbá egy vezetékes ivóvizet adó csapot is használhatnak. Hatvanban is vizet osztanak, folyamatosan locsolják az utakat. A Városi Strandfürdő is hosszabbított nyitva tartással fogadja a hűsölni vágyókat.

Fejér megyében, Dunaújvárosban, a polgármesteri hivatal egyik tárgyalójában a hőségriadó idején folyamatosan működtetik a légkondicionálót, ezért ezt a tárgyalót valamennyi látogató rövid felfrissülés céljából igénybe veheti. Székesfehérváron is több ponton vizet osztanak, öt tűzcsapra pedig ivásra alkalmas szerkezeteket szereltek.

Zala megyében, Zalaegerszegen vizet oszt és párakapukat állított fel a Zalavíz Zrt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik