Belföld

Blogot perelne a büszke fideszes

Az MSZP szerint Jászapátit „ellepte a Pócs-mutyi”. A polgármester pert fontolgat, de nem az ellenzéki párt, hanem egy online újság ellen.

Egy fideszes képviselő 32,4 hektáros földet kapott 3,4 hektárért cserébe Jászapátiban. Az MSZP mutyiként értelmezte, hogy Kiss János fideszes városatya az Ipari Park melletti szántójáért – amelyre az ipari park bővítése miatt van szükség – egy csaknem tízszer akkora területet kapott. A szocialisták magyarázatot várnak Pócs János polgármestertől arra, miként lehetséges ez, és kaphat-e egy átlagember is tízszer nagyobb földet az önkormányzattól.

Az MSZP furcsállja, hogy Kiss János éppen akkor vett földet az ipari park mellett, amikor tudni lehetett, az önkormányzatnak nemsokára szüksége lesz arra. Az ellenzéki párt arra is kíváncsi, tett-e valamit a polgármester azért, hogy a képviselő ne éljen vissza a birtokába jutott információval. Az MSZP szerint a települést ellepte a Pócs-mutyi: amelyik helyi fideszes kimaradt a trafikmutyiból, azt földmutyival “kárpótolják”: a párthűségért egyesek trafikot, mások önkormányzati földet kapnak, Pócs János és társai elherdálják a város vagyonát.

Az ügyet a minap a JászBlog nevű online újság szellőztette meg, amely ellen az önkormányzat pert fontolgat. Pócs János közleménye szerint az MSZP – ahogy az elmúlt évtizedekben – most is elüldözné a vállalkozókat. Azért jelentették meg a zárt önkormányzati ülés anyagát a JászBlog oldalán, hogy lejárassák a leendő befektetőt és a munkahelyteremtést, hiszen 20 év óta először sikerült elérni, hogy Jászapátira munkahelyteremtő vállalkozás települjön.


Aratónap Jászapátiban
Fotó: MTI / Mészáros János

Az önkormányzat a munkahelyteremtést figyelembe véve „kizárólag Kiss János földtulajdonossal volt kénytelen megállapodni. A földcserét értékbecslés alapján (a baloldali képviselők is) ellenszavazat nélkül támogatták. Kiss János gazdálkodó egy jó minőségű földet cserélt el sokkal rosszabb minőségű földterületért. Gazdálkodás szempontjából az aranykoronát az aranykoronával kell összehasonlítani” – írta Pócs János.

A polgármester szerint „rosszindulatú hazugság, hogy Kiss János 2011-ben tudta, hogy az ipari park szomszédjában lévő terület eladásra kerül, hiszen az előző MSZP-vezetés 12 év alatt sem tudta eladni még magát az ipari parkot sem, nem hogy még a szomszédos területet. Kiss János a földterületet ugyanolyan aranykorona arányban cserélt el az önkormányzattal, mint bárki más!

Pócs János büszke minden képviselőtársára, aki a munkahelyteremtés mellett döntött, és azt is megérti, hogy „Szekeres Imre és társai összeesküvés-elméletet gyártanak, gyűlöletet keltenek”, mert mindig is ezt tették és nehéz valakiről elhinni, hogy igazat mond, “ha tudjuk, hogy a helyében hazudnánk” – írta. Az önkormányzat jogi képviselője megvizsgálja a feljelentés lehetőségét a JászBlog szerkesztőségével szemben, mert a zárt testületi ülés anyagát “megszerezte” és azt lejárató szándékkal közzétette – tudatta a polgármester.

A Jászblog ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy a Pócs János által hivatkozott képviselő-testületi ülés azért volt zárt, mert a fideszes képviselők így akarták. Csak ők. A két független és két szocialista képviselő „a nyilvánosság előtt vitatta volna meg az azóta nagy botrányt kavart telekcserét”. A JászBlog úgy véli, csak a tényeket írta meg, akkor követettt volna el visszaélést, ha a birtokába jutott információkat elhallgatja a jászsági emberek elől.

Pócs János kérjen bocsánatot!

Az MSZP a polgármester reagálása után újra megszólalt és felszólította Pócs Jánost, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot Jászapáti lakóitól, amiért “valótlanságokat állít”. A szocialisták emlékeztettek arra, hogy senki nem üldözte el a vállalkozókat, “maga Pócs János és mai trafikos társai is nyugodtan vállalkozhattak és gazdagodhattak 2010 előtt. A befektetőnek nincs köze a fideszes önkormányzat és képviselője földcseréjéhez.

Az MSZP szerint nem felel meg a valóságnak, hogy nem volt más lehetőség. “Az önkormányzat már 2013. január 9-én döntött arról, hogy Kiss János területére tart igényt. A másik területtulajdonost, az Air Patrol Kft-t csak 2013. június 12-én, kérdezte meg a polgármester. Az igazság az, hogy jó volt Kiss János “szimata”, hiszen egy év alatt 1000 százalékos haszonnal értékesítette az idős rokonától megvásárolt szántóföldet, amely után a területalapú támogatása is tízszeres lesz.

Mint korábban megírtuk, Jászapátiban a polgármester felesége és a megyei közgyűlés fideszes alelnöke nyert trafikkoncessziót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik