Belföld

Így épül a fideszesek trafikbirodalma

Jászapátiban a polgármester felesége és a megyei közgyűlés fideszes alelnöke nyert koncessziót. Mindkettőjüknek komoly érdekeltségei vannak a településen. Megkérdeztük, mit szólnak a helyiek.

Jászapátiban öt dohánykoncesszióból kettőt a Fideszhez szorosan köthető személyek vittek el. Egyikük a helyi polgármester felesége, Pócs Jánosné, a másik nyertes Borbás Zsolt, az alpolgármester rokona, egyben a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés fideszes alelnöke.

A ceginfo.hu adatbázisából kiderül, mind Pócsék, mind Borbásék nagyban üzletelnek a településen. Borbás cége, a Borbás-ker. Kereskedőház Kft. 2011-ben csaknem 430 milliós árbevételt termelt, míg Pócsék két cége (a Gazda-Farm Kft., valamint a Pócs és Társai Kft.) összesen közel 200 millió forintot.

A több száz milliós árbevétel mellett – ami nem azonos a nyereséggel – a nyertesek közös jellemzője, hogy egyikük sem a trafikozásnak köszönheti a sikert, sőt: Pócsék egyik cége és Borbás cége is csak nemrégiben bővült a dohányáru-kiskereskedelmmel, ráadásul alig egy nap különbséggel.

A Pócs és Társai Kft. tevékenységi körei közé például idén február 10-én vették fel a dohányáru-kiskereskedelmet, egy nappal később, február 11-én pedig Borbásék is így tettek. Mindez egyébként mintegy két hónappal azelőtt történt, hogy kiderült volna, kik lesznek Jászapátiban a koncesszió nyertesei.

Pócsék másik cégének a tevékenységi körei között már korábban is szerepelt a dohányáru-kiskereskedelem, ottjártunkkor azonban nem árultak cigarettát egyik Pócs-üzletben sem. Árultak viszont takarmányt és szendvicseket. A polgármester ennek ellenére a Hír24-nek azt mondta, azért pályáztak, mert folytatni szeretnék azt, amivel eddig is foglalkoztak, tehát a dohányáru-kiskereskedelmet.

A településre érve rögtön Borbás nevébe botlottunk, az út szélén egymás mellett állt egy „Borbás pékség” nevű hely, valamint egy „Borbás kút”, ami egy benzinkutat takart. A városban rövid utunk alatt további két Borbás-üzletet találtunk, de egyik sem trafik volt.

Pócsék érdekeltségei a város másik szélén vannak, jó néhány kilométerre a lakott területtől, ott, ahol a madár se jár. Trafikjuk is itt lesz majd egy büfében, a takarmányboltjuk és dinnyészetük mellett.

Videó a településről, ahol csendben épített látványos birodalmat a helyi polgármester és a megyei közgyűlés fideszes alelnöke.

Más mutyikról olvassa a Caféblogon a Trafikmutyi blogot!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik