Belföld

Piros figyelmeztetéssel indul a hét

kanikula(210x140)(3).jpg (kánikula)
kanikula(210x140)(3).jpg (kánikula)

A tartós hőség miatt hétfőre is tizenöt megyére, illetve a fővárosra a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az előrejelzés szerint hétfőn a legalacsonyabb hőmérséklet általában 15 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 Celsius-fok között várható.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében azt írta: a napi középhőmérséklet az ország legnagyobb részén hétfőn is 27-30 fok között, északkeleten 25-27 fok körül valószínű. Ennek nyomán Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki, az ország többi területén viszont piros figyelmeztetés lesz érvényben.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyére a heves zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Mint írták: hétfő hajnalban a Nyugat-Dunántúlon és az északi határ mentén előfordulhat olyan zivatar, amelyet viharos, óránként 70 kilométer feletti széllökések kísérhetnek. Emellett az UV-B sugárzás maximuma a 7,5-ös, nagyon erős értéket is elérheti.

A hét további napjain is hőségre számíthatunk, a hét vége felé jöhet az enyhülés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik