Belföld

Külföldi lobbiérdekeket szolgál a Négy Mancs?

A Vidékfejlesztési Minisztérium lobbiérdekekről értesült a baromfi üzemek ellen kampányoló alapítványról.

Kapcsolódó cikkek

A tárca szerint az eddigi vizsgálati eredmények egyértelműen alátámasztják, hogy a Négy Mancs Alapítvány magyarországi tevékenysége német-osztrák gazdasági lobbiérdekeket szolgál, melynek egyetlen célja, hogy a magyar hízott szárnyas termékeket kiszorítsák a nyugati piacokról. Mint emlékezetes, az alpítvány korábban több magyar szárnyas feldolgozó – így a szentesi üzem – ellen is kampányt folytatott és úgynevezett “pozitívlistára” ( fekete lista) tett számos céget.

A minisztérium szerint a Négy Mancs kampányának eredményeként ezek a cégek valamennyi termékükkel kiszorultak a német és az osztrák piacokról. Ezzel a tárca értesülései szerint egyes pozitívlistán szereplő cégek termékeit a Négy Mancs támogatásával és ajánlásával, teljes szabadsággal forgalmazzák az európai unió piacain.

A tárca közleménye szerint a Vier Pfoten, a 4Mancs osztrák anyacége, még 2009-ben szerződést kötött a Bács-Tak Kft. nevű, pozitívlistán szereplő céggel, amelyben engedélyezte, hogy egyes telepein 2012-ig tolltépést végezzen. A minisztérium szerint a pozitívlistán tehát egy olyan cég és cégcsoport szerepelt és szerepel mind a mai napig, amely a Négy Mancs által egyébként állatkínzásként deklarált tevékenységét az alapítvány támogatásával és jóváhagyásával 3 éven át folytatta. Mindez a tárca szerint hiteltelenné teszi az alapítványt.

Ráadásul a tárca közleménye ugyanaz az ügyvédi iroda láthatja el a Négy Mancs jogi képviseletét, mint amelyik korábban a magyar baromfitenyésztők felkérésére éppen az osztrák alapítvány elleni fellépésben segédkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik