Belföld

Brutális a hőség – fokozott készültség

hoseg-kanikula(960x640)(4).jpg (hőség, kánikula, forróság)
hoseg-kanikula(960x640)(4).jpg (hőség, kánikula, forróság)

A rendkívüli meleg miatt életbe lépett a hőségriasztás. Budapesten és Miskolcon vizet osztanak a városban közlekedőknek, miként a nagyobb pályaudvarokon is. A fővárosi strandok a szokásosnál tovább tartanak nyitva.

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében pénteken nulla órakor életbe lépett a hétfő éjfélig tartó hőségriasztás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban erősödik a nappali felmelegedés. A napi középhőmérséklet eléri, illetve meghaladja a 25 fokot. Pénteken a maximum-hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. A hétvégén és a jövő hét elején tovább erősödik a hőség, többfelé 37-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet. A kánikula várhatóan a jövő hét vége felé érkező markáns hidegfrontig folytatódik.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot, vegye igénybe a hűtött helyiségeket. Várhatóan az UV-sugárzás maximuma is eléri a nagyon erős szintet. A hőségriasztás miatt a Fővárosi Vízművek szombat reggeltől vizet oszt, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. két műszakban locsolja a közutakat, a Főkert pedig folyamatosan ellenőrzi az ivókutakat.

A hőségriasztás időtartama alatt a Deák téren 10 órától este 18 óráig jégben tárolt zacskós vizet osztanak. A közterület-fenntartó locsolóautói nappal a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket, éjszaka a budapesti főútvonalakat hűtik. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő strandok egy órával tovább tartanak nyitva, a strandokon folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra.

Miskolcon párakapuk felállításával, az utak locsolásával, ivóvíz osztással próbálja enyhíteni a hőséget a városi önkormányzat. Péntek délutántól Miskolc három forgalmas pontján – a Búza téren, a Villanyrendőrnél és az Újgyőri főtéren – párakapuk felállítását kezdeményezte. A város számos pontján 16 és 20 óra között locsolják az aszfaltot, és ha szükséges, vízzel hűtik a villamossíneket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik