Belföld

Az MSZP időt kér Drakula grófnak

Lendvai Anna és az MSZP a Fővárosi Közgyűlésben egyelőre nem áll a Magyar Narancs kezdeményezése mögé, hogy utcát nevezzenek el Lugosi Béláról - írja a hetilap.

Az MSZP fővárosi képviselője megtisztelőnek nevezte, hogy a hetilap kezdeményezésével a Fővárosi Közgyűlés tagjai közül őt kereste meg. Lendvai Anna valós problémának tartja, hogy a “főváros eddig nem emlékezett meg méltó módon azokról a magyar művészekről, akik fontos szerepet töltöttek be a világ filmművészetének megteremtésében. Lugosi Béla, aki – egyebek mellett – Dracula-alakításával beírta magát az egyetemes filmtörténetbe, közéjük tartozik, ámbár ő bizonyos értelemben kivétel is, hiszen van egy szobor a Városligetben, amely őrá emlékeztet”.

Lendvai Anna azért kér mégis türelmet, mert “az elmúlt években láthattuk, mekkora vitákat generál és milyen súlyos erkölcsi károkat okoz közterületeink megszokott neveinek megalapozatlan, egyoldalú, az egyéni ízlések vagy a politikai hovatartozás által motivált megváltoztatása. Sokkal kellemetlenebb kísérletezés volt ez, mint amennyire szórakoztató, de leginkább értelmetlen”. Az MSZP-frakció néhány hónapja úgy döntött, ebben a ciklusban nem támogat több közterület-átnevezést, mert azt vallják, hogy csak megalapozottan, szakmai és társadalmi konszenzus alapján szabad dönteni.

A Fővárosi Közgyűlésben ma még a Fidesz-KDNP van többségben – emlékeztet az ellenzéki politikus, aki szerint az elmúlt három év tapasztalatai azt mutatják, hogy “Budapest jelenlegi vezetése olvasatlanul söpri le az asztalról az ellenzéki kezdeményezéseket”, és nem szeretné, ha a Magyar Narancsé is erre a sorsra jutna. Lendvai azt ígéri: tenni fog azért, hogy Budapest – akár a következő önkormányzati ciklusban – olyan emléket állítson a világ filmművészetében kiemelkedő szerepet játszó magyaroknak, amely “teljesítményükhöz és eredményeikhez ugyanúgy méltó lesz, mint Budapesthez”.

Az utcanévcsata egyébként nem fővárosi sajátosság. Nyíregyházán aláírással tiltakoznak az emberek. Fő kifogásuk, hogy az okmányok cseréje, még ha ingyenes is, időigényes, körülményes, ők pedig többnyire idős, beteg emberek, akiknek fárasztó és nehézkes a hivatali ügyintézés. A rendszerváltáskor már volt egy táblacserehullám Nyíregyházán, most szeptemberben egy híján tucatnyi utca nevét készül megváltoztatni Nyíregyháza közgyűlése. A hivatalos értékelés szerint a kommunista diktatúrára utal az úttörő és a kisdobos kifejezés is. Nyíregyháza-Sóstóhegyen ezért lesz az Úttörőből Templom utca.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik