Belföld

NAV: sok a csalás a Nyugat-Dunántúlon

A korábbi években tapasztaltnál több visszatérő mulasztóra bukkantak az elmúlt időszakban a nyugat-dunántúli régió mindhárom megyéjében az adóellenőrök.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfői, a nyári ellenőrzés-sorozat félidejében kiadott tájékoztatójában közölte: a július 2-án indult országos akcióban a számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítését, a forgalmazott árucikkek eredetét, a jövedéki termékek forgalmazását, a foglalkoztatás szabályszerűségét kiemelten vizsgálják az adóellenőrök és pénzügyőrök. Intenzívebb NAV-jelenlétre számíthatnak az üdülőterületeken, strandokon, nagyobb rendezvényeken, fesztiválokon.

A Zala megyei adóellenőrök az őstermelőket ellenőrizték. Célirányosan egy Balaton-parti főút mellett már évek óta értékesítő vállalkozót is górcső alá vettek, mivel nála már korábban is tártak fel mulasztást. Az adóellenőrök megállapították, hogy a vállalkozó ismét be nem jelentett foglalkoztatottakat alkalmazott.

Vas megyében az adóellenőrök az őrségi vásár árusait ellenőrizték. Az akció során a revizorpárost is meglepte, hogy másfél órán belül ugyanazon egyéni vállalkozó két különböző értékesítési pontján nem adtak számlát.

A NAV közlése szerint például 12 napos üzletbezárásra számíthat az a fagylaltozó, amely egy éven belül kétszer is lebukott nyugtaadás elmulasztása miatt. Azokat, akik nem adnak számlát, illetve nyugtát, vagy nem a helyes összeget tüntetik fel a vásárlást igazoló bizonylatokon, a NAV egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja. Az ismételt mulasztás súlyosbító körülménynek számít, ezért az érintettek magasabb összegű mulasztási bírságra, illetve üzletbezárásra is számíthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik