Belföld

160 kilométerre a földtől „a 76,58 nagyállat-egység”

birkanyáj (birkanyáj, elektromos vezeték, )
birkanyáj (birkanyáj, elektromos vezeték, )

A Nemzeti Földalapkezelő ellenőrizte a Nemzeti Földalapkezelő által kiválasztottak földhasználatát.

Gőgös Zoltán néhány haszonbérleti pályázattal kapcsolatban kért részletes tájékoztatást az agártárca vezetőjétől. Ezek egyike volt a Fejér megyei Kajászó. A szocialista politikus kíváncsi volt egyebek mellett arra, hol mennyi állattal lehetett sikeresen pályázni.

Fazekas Sándor miniszter válaszolt is a mezőgazdasági bizottság szocialista alelnökének. Egyebek mellett azt írta, hogy az egyik kajászói pályázatnál a helyszíni ellenőrzés megállapította, „hogy a pályázat nyertese a szerződésben vállalt kötelezettségét teljesítette. A nyertes a szerződésben vállalt 72,5 nagyállat-egységgel (a továbbiakban: NE) szemben 76,58 NE állatállományt teljesített, az állatállományt Nógrádmegyer, Nyírjes Puszta 081/1 helyrajzi szám alatt felvett ingatlanon tartja.”

Reagált Gőgös Zoltán is. Szerinte a miniszteri válasz azt jelenti, hogy az „erősen vitatott kajászói birtokon elvégzett vizsgálat alapján teljesen rendben van, hogy a nyertes gazdálkodó a szerződésben vállalt állatállományt túlteljesítve jelenleg 77 állatot tart. Nógrádmegyer ugyanakkor közúton „alig 160 kilométerre található a Fejér megyei községtől”. Ezért – szerinte – ezt már a „valóban helyben termelő gazdákkal” kell elrendezni.

Az előzmények ismeretében ez nehézkes lehet, hiszen korábban néhány helyi már földet foglalt, illetve visszafoglalt Kajászon. Akciójukból lett is botrány, még az Országgyűlésben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik