Belföld

Fellázadtak a kajászói gazdák a Fidesz-földosztás ellen

termofold(210x140)(1).jpg (termőföld, föld, földművelés, mezőgazdaság, kapálás)
termofold(210x140)(1).jpg (termőföld, föld, földművelés, mezőgazdaság, kapálás)

Helyi gazdák visszafoglalták és művelésbe vették vasárnap egy korábban az állami földbérleti pályázat keretében elnyert terület egy részét a Fejér megyei Kajászón.

Az Őszi szántás elnevezésű akciót az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület és a Fejér Szövetség szervezte a kajászói gazdákkal együttműködésben.

Boór Ferenc, a Fejér Szövetség szóvivője elmondta, hogy a jelenleg érvényes földtörvény szerint magánszemély 300 hektárt vagy hatezer aranykorona értékű termőföldet birtokolhat, ez a bérleti jogviszony esetében is érvényes. Ezzel szemben Kiss Árpád kápolnásnyéki lakos a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet pályázatán 284 hektárt, 8194 aranykorona értékű területet kapott bérbe húsz évre.

A vasárnapi akcióban a “törvényes részen felüli területet”, azaz 2194 aranykorona értékű, hozzávetőleg hetvenhektáros területet kerítettek körbe és szántottak be.

Boór Ferenc azt mondta: egy októberi, kajászói gazdatanácsi döntés alapján nem engedik törvénytelenül megművelni a területet. A terület feletti rendelkezést ezért a törvényesség helyreállításáért vonták a kajászói gazdák hatáskörébe, úgynevezett közbirtokosságba – tette hozzá.

Szerinte az országosan eddig 60 ezer hektárra meghirdetett földbérleti pályázatokat vissza kell vonni. Minden bérleti szerződést fel kell bontani, mert ellentétes a kormányprogrammal és az alaptörvénybe ütközik. Aki jogosan nyert földterületet, kárpótolni kell – mondta, hozzátéve, a helyi gazdabizottságoknak új feltételekkel kell meghirdetniük a pályázatokat, amelyeken a valóban helyi gazdák juthatnak földhöz.

A helyszínen megjelent Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője is, aki közölte: azért csatlakoztak a civil kezdeményezéshez, hogy még inkább felhívják a figyelmet a törvénytelenségekre, és példát szolgáltassanak az ország más területein élő gazdáknak, akik az ottani pályázatokon nem jutottak földhöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik