Belföld

Közzétették a ponthatárokat

ponthatárok (ponthatárok, )
ponthatárok (ponthatárok, )

Örömsikolyok és sírások  - kiderült, kit vettek fel egyetemre, főiskolára. 15 napon felül lehet fellebbezni. A pótfelvételit pénteken hirdetik meg.

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este a www.felvi.hu oldalon.

A legmagasabb pontszámok a gazdasági képzésekre és a nemzetközi tanulmányokhoz kellettek. Így például legalább 465 ponttal lehetett csak bekerülni a Budapesti Corvinus Egyetem – államilag finanszírozott – alkalmazott közgazdaságtan és gazdaságelemzés szakára. Ugyanennyi pont kellett a Budapesti Gazdasági Főiskolán és a Szegedi Tudományegyetemen a nemzetközi tanulmányok megkezdéséhez.

Változtak a 16 legnépszerűbb szak (például a jogász- és az újsáígróképzés) ponthatárai. A számok itt, eduline.hun:

Bő két hét van fellebbezésre

Minden jelentkezőnek joga és lehetősége van arra, hogy megismerje a róla rögzített adatokat, illetve ellenőrizze azt, hogy helyesen számították-e ki a pontszámait. Erre a www.felvi.hu honlapon található e-felvételi szolgáltatásban van lehetőség. Ha a jelentkező úgy véli, hogy jogsérelem érte, például hibás volt a pontszámítása, akkor a besorolási döntés ellen a döntés közlésétől számított 15 napon belül nyújthat be fellebbezést az emberi erőforrások miniszterének címezve, az Oktatási Hivatal postacímére.

Lehet pótfelvételizni

Ha a jelentkezőnek az a fontos, hogy a sikertelen felvétel ellenére valahol mégis sikerüljön felsőoktatási tanulmányokat kezdenie, akkor érdemes ismét jelentkeznie a pótfelvételi eljárásban, amelyet pénteken hirdetnek meg a felvi honlapján. Ezek döntését augusztus 29-én hozzák nyilvánosságra, így szeptemberben a képzések elkezdhetők.

A pótfelvételinél is érvényesül a minimális felvételi követelmény, ami alapképzésben és osztatlan képzésben ezen eljárás során is 240 pont. A pótfelvételi eljárásban ráadásul az adott képzésen, az adott intézményben nem lehet alacsonyabb a ponthatár, mint az általános eljárásban. Ez azt jelenti, hogy ha adott szakon a júliusi ponthatár 345 pont, akkor a pótfelvételiben sem vehető fel alacsonyabb pontszámú jelentkező az adott szakra.

A pótfelvételi eljárásban szinte kizárólag önköltséges helyekre lehet csak jelentkezni, de a későbbiekben kiváló tanulmányi eredmény esetén át lehet kerülni ösztöndíjas képzésre.

Az ELTE volt a főálom

Az idén az általános felvételi eljárásban 95 237-en adtak be jelentkezési kérelmet felsőoktatási intézménybe. Az első helyen a legtöbb jelentkező az Eötvös Loránd Tudományegyetemet jelölte meg.

A hatályos jogszabályok alapján alapképzésre, osztatlan képzésre jelentkezők számára a minimális pontszám 240, a felsőoktatási szakképzésre jelentkezők számára 200 pont, a mesterképzésre jelentkezőknek pedig 50 pont. Ennél gyengébb teljesítménnyel senkit sem vesznek fel, ezt a felvételi tájékoztató is tartalmazta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik