Belföld

Szerdán jönnek a ponthatárok. Íme, erre számíthat!

ponthatárok (ponthatárok, )
ponthatárok (ponthatárok, )

A felsőoktatási reform már évek óta borzolja a kedélyeket, egyik eredményeként tavaly például 32 ezerrel kevesebb diák felvételizett. Az idei ponthatárok holnap derülnek ki. Nézzük, mire számíthatnak az idei felvételizők!

Tizenhat alapszakon – köztük a legnépszerűbb szakokkal – központilag húzták meg a ponthatárokat januárban. Aki tehát ennél kevesebb pontot gyűjtött, kizárólag önköltséges formában kezdheti meg tanulmányait szeptemberben, már ha egyáltalán befér az intézményi kapacitásba.

Ponthatárok 2013-ban

Alkalmazott közgazdaságtan: 465

Andragógia: 445

Emberi erőforrások: 460

Gazdálkodási és menedzsment: 460

Gazdaságelemzés: 465

Igazságügyi igazgatási: 435

Jogász: 465

Kereskedelem és marketing: 460

Kommunikáció és médiatudomány: 470

Közszolgálat: 440

Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási: 425

Nemzetközi gazdálkodás: 460

Nemzetközi tanulmányok: 465

Pénzügy-, és számvitel: 460

Turizmus-vendéglátás: 465

Üzleti szakoktató: 440

forrás: eduline

Fontos tudni, hogy az előre kijelölt ponthatárok még változhatnak, ugyanis Balog Zoltán erőforrás-miniszter az év elején azt ígérte, a jelentkezők legjobb 10-20 százaléka mindenképp bejut államilag támogatott helyre. Így amennyiben a januárban meghúzott ponthatárok nem teszik ezt lehetővé, leszállíthatják azokat.

A többi alapszakon az intézmények és az erőforrás-minisztérium által közösen meghatározott kapacitásszám, valamint a felvételizők tanulmányi eredménye dönt majd az állami ösztöndíjas helyek sorsáról. Annyi azonban már bizonyos: 240 pont alatt sehova sem lehet bejutni.

Ezek a slágerek

A 2013-as felvételin a legnépszerűbb a gazdálkodási és menedzsment alapszak volt. Ide összesen 7430-an jelentkeztek. Aki támogatott formában szeretne bejutni a slágerszakra, annak legalább 460 pontot kell szereznie. Az önköltséges formához tavaly a Budapesti Corvinus Egyetemen 413 pont kellett, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) 350, Debrecenben 252, Pécsen pedig 250.

Fotó: Kummer János

A második legnépszerűbb szak idén a gépészmérnöki lett, 5748 jelentkezővel. Az ide szükséges ponthatárokat nem jelölték ki központilag. Tavaly a BME-n 391 pont kellett az államilag támogatott helyekhez, 400 az önköltségeshez.

A turizmus-vendéglátás is sok diákot vonz: összesen 5388-an jelentkeztek ide. A támogatott képzés központi ponthatára 465, de tavaly például kizárólag önköltséges formában indult ez a szak.

Változatlanul népszerű a kereskedelem és marketing szak, a mérnökinformatikus és a kommunikációs szakok.

Nem hiába

Kétségtelen, megéri tanulni. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adatai szerint 2013 júniusában a mintegy 497 ezer nyilvántartott álláskeresőnek csupán 5,5 százaléka kerül ki a diplomások közül.

A diákok a kereseti lehetőségek tekintetében viszonylag tudatosan jelentkeztek a különböző szakokra: a legmagasabb fizetésekkel kecsegtető tudás népszerű. A KSH adatai szerint idén változatlanul a pénzügyi, biztosítási szektor kínálja a legmagasabb béreket. Ezt a kommunikációs szektor követte.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás viszont az egyik legrosszabbul fizető ágazat, ez azonban a szak népszerűségén nem csorbít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik