Belföld

Ellenőrök szállják meg a trafikokat

nemzeti dohánybolt (nemzeti dohánybolt, trafik, cigaretta, )
nemzeti dohánybolt (nemzeti dohánybolt, trafik, cigaretta, )

A fogyasztóvédelem egész nyáron figyeli, ki ad el cigit 18 év alattinak.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) augusztus 30-áig rendkívüli ellenőrzések keretében vizsgálja, hogy a nemzeti dohányboltokban kiszolgálják-e a 18 éven aluliakat dohánytermékkel – közölte az NFH.

A tájékoztatás szerint az elkövetkezendő időszakban a hatóság fokozott rendszerességgel és a jogszabályban megkövetelt szigorral lép fel a fiatalkorúak kiszolgálása ellen.

A fogyasztóvédelmi hatóság közölte, hogy az országosan lefolytatott eddigi több mint 200 ellenőrzésből 118 esetben a felügyelőségek munkatársai fiatalkorúak bevonásával vizsgálták a jogszabályi tilalom betartását, és ebből 17 alkalommal (14 százalék) állapítottak meg jogsértő kiszolgálást, 34 alkalommal (28 százalék) pedig azt, hogy a kereskedő a vonatkozó előírás ellenére nem szólította fel a fiatalkorút a távozásra.

Míg tavaly a kereskedők 58 százaléka értékesített cigarettát 18 éven aluliaknak, a jelenlegi 14 százalékos adat jelentős javulást mutat – értékelte közleményében a fogyasztóvédelmi hatóság.

A pozitív tendencia ellenére a fogyasztóvédelmi hatóság – a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján – azon vállalkozásnál, amely a fiatalkorút kiszolgálja, a bírság kiszabása mellett a dohánytermék forgalmazását 30 napra megtiltja, ismételt elkövetés megállapítása esetén pedig az üzletet legfeljebb 30 napra bezáratja. Azon üzletek, ahol bár kiszolgálás nem történik, de a fiatalkorút nem szólítják fel az üzlet elhagyására, fogyasztóvédelmi bírságra számíthatnak – hangsúlyozta közleményében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

A nemzeti dohányboltok eddig nem vizsgáztak túl fényesen, ugyanis nyolc trafikból hatban kérdés nélkül kiszolgálták az RTL Klub Híradójának 16 éves próbavásárlóját. A Kormányzati Kommunikációs Központ közölte: amennyiben a bemutatottaknak valós alapja van, 48 órán belül visszavonják az érintett trafikok koncesszióját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik