Belföld

Bankszámlapénzt mindenkinek!

scheiring gábor (scheiring gábor, )
scheiring gábor (scheiring gábor, )

Az Együtt–PM szerint minden fizetésnek mentesülnie kellene a tranzakciós illeték alól.

Az ellenzéki szövetség kezdeményezi, hogy az állam ne csak bizonyos minisztériumok dolgozóinak, hanem minden bérből élőnek térítse meg a fizetését terhelő tranzakciós díjat. Scheiring Gábor, a Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusa azt mondta: korábban többször sikertelenül kérték a kormánytól a tranzakciós illeték eltörlését és egy új, spekulációs adó bevezetését, de remélik, új javaslataikat már elfogadja a kabinet.

A független képviselő közölte: a lakosság általánosságban több mint havi ezerforintos többletköltséggel szembesült a bank- és sárgacsekkadó következményeként. Példaként említette, hogy egy százezer forintos fizetés fogadása, levétele után ezerkétszáz forint illetéket kell fizetni. Scheiring Gábor úgy fogalmazott, az új adóformák „embertelenségével” Orbán Viktor is szembesült, ám annak terhei alól csak egyes minisztériumok dolgozóit mentesítik. A Miniszterelnökségen például évi 30 ezer forintos költségtérítést kapnak a tisztviselők erre, más tárcáknál pedig ez az összeg akár 50 ezer forint is lehet – közölte a Blikk információira hivatkozva.

Az Együtt–PM szerint ez a helyzet teljesen elfogadhatatlan, ezért a párt azt kéri, hogy az állam mindenkinek térítse meg a fizetését terhelő tranzakciós illetéket. Hosszú távon a legjobb megoldásnak továbbra is azt tartanák, ha a kormány – brüsszeli mintára – kidolgozna egy, a nemzetközi spekulatív célú átutalásokat sújtó új adóformát a tranzakciós illeték helyett.

Korábban a Blikk azt írta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a legbőkezűbb a dolgozóival: az ottani kormánytisztviselők átlagosan nettó 50 ezer forint költségtérítésben részesülnek 2013-ban. Ez mintegy másfélszerese annak az összegnek, amit tavaly fizettek ki. A lap korábban arról számolt be, hogy a minisztériumok akár több tízezer forint folyószámla-költségtérítésben részesítik a dolgozóikat, mert a vonatkozó jogszabály szerint nem okozhat pluszterhet a munkavállalónak a fizetés bankszámlára érkezése és az összeg felvétele.

A Blikk szerint akár 100 millió forintot is költhetnek a minisztériumok a folyószámla-költségtérítésre, vagyis a kormánytisztviselőknek nem az illetményükből kell kigazdálkodniuk a bankadó miatt emelkedő banki költségeket. Ezzel szemben egy pécsi tanárnak a Kúrián kellett kiperelnie, hogy munkaadója – így közvetve az állam – odaadja a jussát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik