Belföld

Képviselői blog: kosár a rendőrségnek

Hiba kérték, Jávor Benedek nem adja ki forrását.

„A hír, miszerint a zöldhatóság gyanús ügyeit illetően eddig annyi történt, hogy a rendőrség a blogomat vizsgálja rágalmazás megalapozott gyanújával, igen szép karriert futott be a sajtóban” – írta a Párbeszéd Magyarországért politikusa, természetesen a blogjában. Jávor Benedek az érdeklődés miatt úgy vélte: megosztja azt is, mit válaszolt a rendőrségnek.

Annál is inkább, mert meggyőződése szerint itt többről van szó, mint a zöldhatósággal folyó vitájáról, általánosságban a sajtószabadsággal és az újságírók forrásainak védelmével kapcsolatos szabályozás vethető alá próbának. „A Btk. 82.§ (1) bekezdés d) pontja, amit a kormány tavaly egy, részben az atlatszo.hu forrásvédelmi ügye által kiprovokált módosítás keretében illesztett be, elég egyértelműen rendelkezik a forrásvédelemről” – emlékeztetett a független képviselő.

Jávor Benedek érvelése szerint a blogja médiatartalomnak minősül, és mint ilyen, „vonatkozik rá a szabályozás, miszerint csupán bírósági döntéssel” kötelezhető forrása kiadására. Ennek értelmében tájékoztatta a rendőrséget, hogy nem kívánja megadni a levél forrását. „Kiderülhet most, hogy ebben az ügyben van-e a forrásvédelem. Vagy az új szabályozás jó hogy van, de élesben azért inkább nem működik” – írta a képviselő. Korábban a rendőrség eljárást indított rágalmazás vétségének megalapozott gyanújával egy, a blogján megjelent írás miatt.

Jávor korábban nehezményezte, hogy a nyomozati szerveket nem foglalkoztatja mindaz a jogsértés a zöldhatóságnál, amelyeket az Adatvédelmi Hatósághoz, illetve az ombudsmanhoz benyújtott beadványai tartalmaznak, szemben azzal, hogy honnan jutott hozzá a blogján közzétett levélhez. A PM-politikus blogjában arról írt, hogy sorra láttak már napvilágot olyan információk az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) működéséről, amelyek alapján az ügyészségnek hivatalból eljárást kellett volna indítani.

Korábban Jávor Benedek minderről megkérdezte a vidékfejlesztési minisztert is, aki válaszolt. A parlamenti irományt annak idején  változtatás nélkül közöltük. Fazekas Sándor kiállt Tolnai Jánosné Szatmári Katalin mellett, akinek kiválasztását „szakmai rátermettsége, vezetői hozzáállása indokolta”. Kinevezése pedig mindenben a jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően történt. A miniszter szerint „Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin 2007-ben diplomázott környezetirányítási szakértőként, majd 2012-ben letette a jogszabályok szerint kötelező közigazgatási szakvizsgát is. A főigazgatói munkakör ellátásához nem elsődleges prioritás az idegennyelv-ismeret.”

Munkája sikerességét, egyben vezetői rátermettségét bizonyítja, hogy főigazgatói kinevezése óta – a rendszeres ellenőrzések következményeként – jelentősen megnőtt a főfelügyelőség által felderített jogszabálysértések száma. Míg 2008 és 2009-ben mindössze 13 millió Ft bírságot szabtak ki, addig 2011-ben már 175 milliót, 2012-ben közel 350 millió Ft-ot. A főigazgató asszonyt ért politikai támadások, illetve a kiszabott bírságok növekedése között nem kizárható egy esetleges ok-okozati összefüggés – tette hozzá a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik