Belföld

Visszaélésekről írt, nyomoznak a képviselői blogbejegyzés ügyében

javor-benedek(210x140)(2).jpg (jávor benedek, )
javor-benedek(210x140)(2).jpg (jávor benedek, )

Nem eredménytelen Jávor Benedeknek a zöldhatóság ügyében folytatott harca. A rendőrség nyomoz. Ellene.

A Párbeszéd Magyarországért politikusa blogjában arról ír, hogy miután sorra láttak napvilágot olyan információk az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) működéséről, amelyek alapján az ügyészségnek hivatalból eljárást kellett volna indítani, végül a rendőrség lépett. Eljárást indított rágalmazás vétségének megalapozott gyanújával egy, a blogján megjelent írás miatt. Jávor szerint a nyomozati szerveket nem foglalkoztatja mindaz a jogsértés a zöldhatóságnál, amelyeket az Adatvédelmi Hatósághoz, illetve az ombudsmanhoz benyújtott beadványai tartalmaznak, szemben azzal, hogy honnan jutott hozzá a blogján közzétett levélhez.


Fotó: Neményi Márton

Jávor Benedek korábban Szabó Máté ombudsmannak írt levelében már levezette, milyen fontos a zöldhatóság szerepe az egészséges környezethez való alkotmányos alapjog biztosításában. Szerinte az „OKTVF-nek az elmúlt időszakban tapasztalt súlyos működési zavarai akadályozzák az Alaptörvény P. cikkének, valamint XX. és XXI. cikkeinek érvényesülését (utóbbit abban a tekintetben is, hogy a korábbi környezetvédelmi szinttől való visszalépést valósítanak meg, amelyet az Alkotmánybíróság korábban alkotmányellenesnek nevezett), emellett az az Alaptörvény XXIV. cikk (1) bekezdésével is ellentétes, mert a hatósági munka anomáliái rendszerszerűen akadályozzák az eljárások ésszerű időn belüli befejezését”. A független képviselő szerint az OKTVF működésében „Tolnainé Szatmári Katalin vezetővé válása óta – a sajtóban részletesen publikált, konkrét esetekkel és dokumentumokkal alátámasztott információk szerint – súlyos zavarok tapasztalhatók.

Áldoktor vezeti a zöldhatóságot?

Korábban a Lehet Más a Politika azt kérte, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hozza nyilvánosságra Tolnai Jánosné Szatmári Katalinnak, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) főigazgatójának teljes és naprakész szakmai önéletrajzát. Csiba Katalin, a párt országos választmányának tagja a Vidékfejlesztési Minisztérium épülete előtt beszélt arról, hogy Szatmári Katalin hivatalosan doktori címet használ, de nem szerepel az Országos Doktori Tanács hivatalos jegyzékében. A főigazgató önéletrajzában olyan intézmény van feltüntetve a díszdoktori cím kiadójaként, amelyik nem rendelkezik doktori iskolai akkreditációval – tette hozzá. Az LMP egyúttal arra is kíváncsi, hogy Szatmári Katalinnak megvan-e a szakirányú felsőfokú végzettsége, a közigazgatási szakmai gyakorlata, a közigazgatási vezetői tapasztalata, a közigazgatási szakvizsgája, a környezetvédelmi, természetvédelmi vagy vízügyi gyakorlata, és ismer-e valamilyen idegen nyelvet – mondta akkor Csiba Katalin.


Fazekas Sándor kitünteti Tolnai Jánosné Szatmári Katalint
Fotó: marcius15.kormany.hu

Korábban az atlatszo.hu írta meg, hogy Tolnai Jánosné Szatmári Katalint – a sorozatos szakmai bakik dacára – tavaly szakminisztere kitüntette „közigazgatási tevékenysége elismeréseként”, noha – mint az oknyomozó lap állította – még doktori címe sem valódi, azt egy állovagrend kamuegyetemén szerezte. Tolnaiéné nyilvánosan elérhető önéletrajza szerint középfokú és felsőfokú kereskedelmi képesítést szerzett, valamint díszdoktori oklevelet kapott a Pro Deo University (PDU) nevű szervezettől. Minden bizonnyal ez az oklevél a néhány éve a Tolnainé által jegyzett cégek irataiban is megjelenő doktori cím alapja, ám Magyarországon a „dr. h. c.” (és nem pedig a „dr.”) rövidítést is csak az használhatja jogszerűen 1994 óta, aki ezt a címet akkreditált felsőoktatási intézménytől kapta. A felsőoktatási törvény tételesen felsorolja a Magyarországon hivatalosan elismert felsőfokú oktatási intézményeket, ezek között nem szerepel a PDU.

Parlamenti kérdezz-felelek

Korábban Jávor Benedek is kérdezte a vidékfejlesztési minisztert, aki válaszolt. A parlamenti irományt annak idején  változtatás nélkül közöltük. Fazekas Sándor kiállt Tolnai Jánosné Szatmári Katalin mellett, akinek kiválasztását „szakmai rátermettsége, vezetői hozzáállása indokolta”. Kinevezése pedig mindenben a jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően történt.

A miniszter szerint „Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin 2007-ben diplomázott környezetirányítási szakértőként, majd 2012-ben letette a jogszabályok szerint kötelező közigazgatási szakvizsgát is. A főigazgatói munkakör ellátásához nem elsődleges prioritás az idegennyelv-ismeret.” Munkája sikerességét, egyben vezetői rátermettségét bizonyítja, hogy főigazgatói kinevezése óta — a rendszeres ellenőrzések következményeként — jelentősen megnőtt a főfelügyelőség által felderített jogszabálysértések száma. Míg 2008 és 2009-ben mindössze 13 millió Ft bírságot szabtak ki, addig 2011-ben már 175 milliót, 2012-ben közel 350 millió Ft-ot. A főigazgató asszonyt ért politikai támadások, illetve a kiszabott bírságok növekedése között nem kizárható egy esetleges ok-okozati összefüggés – tette hozzá a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik