Belföld

Felavatták a GYSEV zenélő Wagner-mozdonyát Sopronban

Elindult első útjára a GYSEV Wagner-mozdonya szerdán Sopronból a budapesti Keleti pályaudvarra. Magyarország egyetlen zenélő mozdonya mostantól a zeneszerző világszerte ismert dallamát, a Walkürök lovaglását játssza a vasútállomásokon megálláskor.

Richard Wagner életművére a tematikus mozdonnyal hívja fel az utazók figyelmét a GYSEV, és tiszteleg egyúttal a német zeneszerző születésének 200. évfordulója előtt – mondta Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. elnöke, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a szerdai átadási ünnepségen Sopronban.

Az idei Wagner–évben készült mozdony grafikájának alapszínei a fekete és a piros, amelyre aranyszínnel került rá a stilizált Wagner-portré. Fehér betűkkel gravírozták rá a zeneszerző nevét és a 200-as számot. A mozdony két oldalán megjelenő motívum a komponista közismert operáira, A bolygó hollandira, valamint a Lohengrinre utal.

A vasúttársaság 2011-ben, a Liszt-évben a magyar zeneszerzőnek állított emléket születése 200. évfordulóján. Most azt a tematikus mozdonyt alakították át Wagner-mozdonnyá. Az utazóközönségnek Liszt zenéjétől is búcsúznia kell: a mozdony a II. Magyar Rapszódia helyett mostantól a zenetörténet egy másik, világszerte ismert dallamát, a Walkür című operában felcsendülő Walkürök lovaglását játssza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik