Belföld
semjén (semjén)

A KDNP kiakadt az MLSZ toleranciáján

Az MLSZ az Egyenlő Bánásmód Hatóság közbelépése után megváltoztatta szabályozását.

Korábban a témában:

A Kereszténydemokrata Néppárt üdvözli, hogy a profi labdarúgás egyre szélesebb rétegek érdeklődésére tart számot Magyarországon, ugyanakkor „mély megdöbbenéssel vette tudomásul az Egyenlő Bánásmód Hatósága előtt megkötött egyezséget az MLSZ és a Háttértársaság a Melegekért nevű jogvédő szervezet között”.

A kisebbik kormánypártot az háborította fel, hogy a megállapodás értelmében az eddigi hagyományos családi jegyeket és az ezzel járó kedvezményeket az azonos nemű párok is igénybe vehetik. A KDNP közleményében kiemelte: nem az aggasztó, hogy többen juthatnak el olcsóbban a focilelátókra, hanem azt az irányvonalat kérdőjelezik meg, amely a hagyományos és természetes (férfi-nő) családmodellt próbálja kiszélesíteni.

„Számunkra a család alapja a házasság és a gyermek, s ezt a magyar társadalom túlnyomó többsége helyesnek tartja és támogatja” – írták, hozzátéve: a különféle kulturális vagy sporttámogatások ennek szellemében jönnek létre, s alapvetően helyesek.

Azonos neműek is vihetnek gyereket a családi szektorba

A Háttér Társaság a Melegekért csütörtökön azt közölte, az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) közbelépésére volt szükség ahhoz, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) módosítsa 2012 augusztusában elfogadott szabályzatát, amely kizárta az azonos nemű párokat és gyermekeiket a kedvezményes családi jegyre jogosultak köréből. A határozatban „családi szektor” néven külön szektort biztosítottak a 3-5 tagú családoknak; e szerint „a felnőtt férfi jegye teljes árú, női kísérője jegye térítésmentes”, míg a gyermekjegyért 25 százalékos árat kell fizetni.

A társaság jogsegélyszolgálatának figyelmét érintettek hívták fel az általuk diszkriminatívnak tartott szabályozásra, és az egyesület ezután levélben kereste meg a labdarúgó-szövetséget, kérve a szabályzat módosítását. Miután az MLSZ a kérést az alaptörvény házasságfogalmára hivatkozva elutasította, a társaság közérdekű igényérvényesítés keretében az EBH-hoz fordult.

A tájékoztatás szerint az eljárás megindulása után az MLSZ változtatott álláspontján, és 2013 februárjában módosította szabályzatát úgy, hogy már két nagykorú állampolgár és gyermekei számára biztosítja a családi kedvezményt.
A Háttér Társaság a Melegekért azt írta: az EBH előtt zajló eljárás végül egyezségkötéssel zárult, hiszen a kifogásolt rendelkezést az MLSZ saját maga megváltoztatta.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.