Belföld

Beragadt a diplomák fele

diploma (diploma, )
diploma (diploma, )

A nyelvi bizonyítványok hiánya miatt visszatartott diplomák aránya sok helyen 30 százalék feletti, de vannak olyan intézmények, ahol az oklevelek közel felét nem adták ki emiatt.

A Magyar Nemzet szerint alig-alig csökken azok sokezres tábora, akik még a tanulmányaik végére sem tudják megszerezni a szükséges papírt, pedig az elmúlt években többször is felvetődött az ötlet, hogy felvételi követelménnyé váljon a nyelvvizsga. A lap több egyetemet is megkeresett a kérdéssel, hogy milyen arányt képviselnek a „beragadt” diplomák.

A Szent István Egyetemen például a záróvizsgázók 25-29 százaléka nem kaphatta meg emiatt a diplomát, míg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 35,5, az Óbudai Egyetemen 35, a Nyugat-magyarországi Egyetemen 32, a Színház és Filmművészeti Egyetemen 25 százalék ez az arány.

Ennél jóval magasabb, 45 százalék a Nyíregyházi Főiskolán, és még ezt is meghaladja a Kaposvári Egyetem 50 százalékos mutatója. Ugyanakkor a vezető egyetemeken jóval kisebb ez a probléma, például a Budapest Corvinus Egyetemen 11, a Műegyetemen pedig mindössze 3,4 százalékot tesz ki a nyelvvizsgával nem rendelkező végzősök aránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik