Belföld

Itt a vihar: kiadták a riasztást

Felhők (felhők)
Felhők (felhők)

Borsod és Zala megyéből már reggel jégesőt jelentettek. Több térségben már másodfokú riasztás van érvényben.

Már több helyen szakadt a jég

Zivatart figyeltek meg az ország több pontján is csütörtök reggel – írta az idokep.hu olvasói észleléseire hivatkozva. Borsod-Abaúj-Zemplén és Zala megyéből már jégesőt is jelentettek. Dél után Zabarról és Ózdról írták, hogy jég is esett.

Narancssárga riasztás

Csütörtök délben felhőszakadás lehetősége miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében narancssárga, vagyis másodfokú riasztás érvényes, míg a heves zivatarok miatt szintén ebben a három megyében, valamint Hajdú-Biharban másodfokú a figyelmeztetés.

Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy, Vas és Zala megyében, továbbá a főváros területén mind a várható heves zivatarok, mind a felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Jégeső, 90 kilométeres szél és sok csapadék

Főként az ország északkeleti harmadában, illetve kisebb valószínűséggel délnyugaton a délutáni, esti órákban néhol heves zivatar alakulhat ki, amelyet 30 milliméternél több csapadék, óránként 90 kilométeresnél erősebb széllökések kísérhetnek, s nagyméretű – két centiméternél nagyobb – jégdarabok is hullhatnak.

Zivatarokra legtovább – előreláthatólag az éjjeli, esetleg péntek kora hajnali órákig – az ország északkeleti harmadában lehet számítani. Péntek délután és este északkeleten alakulhat ki néhol zivatar, szélerősödés és intenzív csapadék kíséretében – írta a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábbi előrejelzése szerint csütörtökön egy hidegfront hatására több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok. Az ország keleti felének nagy részére és a Dunántúl nyugati területeire elsőfokú, citromsárga riasztást adtak ki, három északkeleti megyében másodfokú figyelmeztetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik