Belföld

Kövér: Az MSZP a nyugodt erő

A házelnök hírlapos interjúban ekézi a szocikat a jobbikosok pulpitusfoglalása miatt. A bal orvosért kiált.

„Az ellenzék tehetetlen dühe 2010 óta jelen van a parlament életében. Nehezen viselik, hogy a választók még egyharmadnyi jelenlétre sem méltatták ezeket a pártokat. Ehhez a tényhez párosult a Jobbik és az LMP rendszerellenes attitűdje… Mindaz, amit látunk, pótcselekvés, szánalmas szavazatszerzési kísérlet az ellenzék részéről, úgy is mondhatnám, kínban fogant figyelemfelkeltés. A Jobbik azért is nyúlhatott ehhez az eszközhöz, mert csökken a támogatottsága. Az LMP frakcióként megszűnt, pártként meghasadt, így nekik is láttatniuk kell magukat valamivel. Az ellenzék tragikomikus helyzetét mi sem jellemzi jobban, mint hogy az MSZP tűnik közöttük a ‘nyugodt erőnek’” – ezt a Magyar Hírlap hétfői számában nyilatkozza Kövér László.

Fotó: MTI / Beliczay László

A házelnök egy, a jobbikos motivációra vonatkozó kérdésre azt mondta: „Őszintén nem értem, látszólag intelligens embereknek miképp lehet ennyire kevés politikai érzékük. A Jobbik saját maga alatt vágja a fát a földtörvény elfogadását megakadályozni szándékozó, pulpitusfoglaló és ehhez hasonló akciókkal. Az emberek ugyanis nem szeretnek azonosulni az erőszakossággal. Az agresszió, amelyet a Jobbik háza táján tévesen a radikalizmussal azonosítanak, egyértelműen elriasztja az embereket. Viszont a jogállamiság és a demokrácia van olyan erős, hogy megvédje hazánkat a Vona Gábor- és Novák Előd-féléktől… A jogállam büntetőjogi eszközökkel is képes megvédeni magát. Vonáék egy pillanatra sem gondolják, hogy ez nem így lesz. Azzal, hogy a Jobbik újabb és újabb határokat lép át immár a verbális erőszakon túl tettlegességnek is minősülő viselkedésével, a parlamentarizmust támadja meg.”

Kordonbontástalanul

Kövér érthetően tettlegességnek minősíti a pulpitusfoglalást. „Nem tudom másként értékelni, hiszen a fizikai erőszak nemcsak ökölcsapásokból vagy rugdosásból áll – bár úgy látom, tőlük ez is kitelne –, hanem abból is, ha valaki a testi erejével, hangerejével, transzparensével, a levezető elnök kártyájának kilopásával akadályozza a parlamenti szavazást. Ez tettlegesség. A Jobbik nem is csinált mindebből titkot, hisz Vona Gábor mint falkavezér azt vakkantotta Latorcai János fülébe, hogy ‘elnök úr, a szavazás mára véget ért!’ Ezzel is kifejezésre juttatta, ne legyen senkinek kétsége afelől, hogy fizikai erővel felfüggesztik a parlamentarizmust Magyarországon. Bár igaz ugyan, közénk is lövethettek volna, mint egykor a kommunisták, de egyelőre még csak ezt a módszert választották. Most még csupán egy törvény megszavazását próbálták ellehetetleníteni, de emlékeztetnék, Vona Gábor egyszer már kifejtette magasröptű filozófiáját arról: ő nem demokrata. Nem a levegőbe beszélt, itt van rá a bizonyíték.”

Az interjú nagyvonalúan nem érinti a Fidesz 2007 februári kordonbontását (mint erőszakos cselekményt), s abban sem merül el, hogy a népképviseleti szerv működésének megakadályozása elvileg letöltendő szabadságvesztéssel járna.

MSZP: Kövér forduljon orvoshoz
Az MSZP nem hagyta szó nélkül az interjút. A párt közleményében így fogalmaz:
„Kövér László ma újra bebizonyította, hogy alkalmatlan az ország egyik legfőbb közjogi méltóságának szerepére. Egy napilapban adott interjújában olyan kijelentéseket tett, amely nem csak a demokrácia iránti elkötelezettségét, de tiszta elmeállapotát is megkérdőjelezi…
Kövér… kijelentései régen túl vannak nem csak a józan ész, de a szalonképesség határán is. Javasoljuk neki, hogy használja ki a parlamenti szünetet, és próbáljon rendet tenni kusza gondolataiban, teremtsen valamiféle harmóniát kommunista múltja és szélsőjobboldali jelene között, s ha ez önerőből nem megy, forduljon orvoshoz!”

A jobbikos akció sarából – a kövéri értelmezésben – a szocialistákra is fröccsent. „Az MSZP most is a legsunyibban viselkedett a politikai szereplők közül, hiszen ugyan nem zárkózott fel Vona Gáborék mögé, de kaján mosollyal élvezte az előadást. Az ember tényleg nem tudja, sírjon-e vagy nevessen a látottakon, hiszen a Jobbik a saját maga által kezdeményezett, név szerinti szavazást akadályozta meg a pulpitus elfoglalásával, majd pedig ők hivatkoznak eljárási hibákra. Az egész helyzet abszurd. Az MSZP és Bajnai volt LMP-sekből verbuvált neobolsevik kis rohamosztaga rögtön csatlakozott a Jobbik eljárásjogi érveihez, és így kezdték támadni a kormánytöbbség álláspontját. A Jobbik, az MSZP és a liberálisok tehát egy húron pendülnek, ami a jogállamról alkotott felfogásukat és politikai erkölcseiket illeti. Egyként vallják: minél rosszabb, annál jobb!”

Bukott tiszteletdíj

A retorziókról a következőt tudhatjuk meg a hírlapos dolgozatból: „Akit a neveltetése, kulturáltsága, demokratikus meggyőződése nem tart vissza ilyen cselekményektől, azon semmilyen házszabály nem segíthet. Szigorú szankciókat vezettünk be, így az a renitens képviselő, aki rendbontást követ el, de azzal még nem lépi át az erőszak határát, elveszítheti havi tiszteletdíjának akár a harmadát is. Ha viszont olyan erőszakos cselekményt hajt végre, mint amilyet most a jobbikosok, a havi tiszteletdíj teljes megvonásával számolhat. De a szabályok szerint akár az ülésről is ki lehet tiltani a viselkedni nem tudó képviselőket. Ez a kitiltás a szavazásokra természetesen nem vonatkozik.”

Az interjúban szó esik a minap elfogadott földtörvényről (a kilépett Ángyán József, a fideszes Bencsik János „nem” szavazata és Orbán Viktor különös tartózkodásának említése nélkül). „A Fidesz–KDNP a rendszerváltás óta megoldatlan kérdést rendezett, az uniós normák maximális betartása mellett az új földtörvény elfogadásával. Dánia, Ausztria, Franciaország volt számunkra a példa, miként zárjuk ki a spekulációs célú földszerzés lehetőségét, illetve miként biztosítsuk, hogy a föld mint stratégiai kincs megmaradjon nemzeti tulajdonban – fogalmazott a házelnök. – Ez külföldi állampolgár számára akkor teszi lehetővé termőföld vásárlását, ha gyakorlatilag magyarrá válik: itt él, dolgozik, és a faluközösség befogadja. A törvényben ezt rögzítettük.”

Támad az EU

Kövér László meglepődne, „ha az Európai Unióban nem támadnák meg a földtörvényt is. Ez is része lehet annak a hazánk ellen indított masszív kampánynak, illegitim befolyásolási kísérletsorozatnak, amely valószínűleg csak erősödik majd a választásokig hátralévő időszakban. Mindent meg fognak ugyanis mozgatni azok, akiknek az elmúlt három év politikai, ideológiai, anyagi téren egyaránt vereségeket, visszaszorulást, veszteséget hozott.”

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Kövért kitért Viviane Reding uniós biztosnak a Bilderberg-csoport ülésén állítólag elhangzott, Magyarországgal kapcsolatos kijelentéseire, miszerint Magyarországon egyenesen félnek az emberek, és Bajnai Gordonék szerint erősítendő ez az érzet. „Az azért árulkodó, hogy két napig zavart, síri csend uralkodott a biztos asszony háza táján. Ezután lakonikus formában jegyezte meg, nem áll módjában beszámolni arról, mi is történt a Bilderberg-ülésen, hiszen a csoport szabályai ezt nem teszik lehetővé. Akkor most Reding asszony a Bilderberg-csoportot képviseli az Európai Unióban, vagy azoknak az európai polgároknak az érdekében dolgozik uniós biztosként, akik, közvetve bár, megválasztották erre a pozícióra? Magyarország számára természetesen elsősorban az a fontos, ki és hogyan kíván minket ellehetetleníteni antidemokratikus, manipulatív módszerekkel. Az elsődleges kérdés mégsem ez. Hanem az, egyáltalán mit keresett választott európai tisztségviselőként egy informális hatalmi csoportosulás titkos tanácskozásán. Őt nem azért hívták oda, mert kellemes társalkodóhölgy, aki feldobja a hangulatot, hanem európai biztosként. Sőt: Barroso önjelölt utódvárományosaként kapta a meghívót. Az alkalmatlansága abban a pillanatban megmutatkozott, amikor ezt az invitálást elfogadta.”

Schiffer szó szerint
„Ez a derék szürkeállomány nem érti, micsoda részük van a Fidesz kétharmadában és a Jobbik felívelésében.” (Facebook)

Az országban dúló állítólagos félsszel kapcsolatban emígyen fogalmazott Kövér László: „Itt akkora a félelem, hogy minden közvélemény-kutatás szerint az összes választó negyede-harmada, a biztos pártválasztók negyven-ötven százaléka a Fidesz–KDNP-re szavazna. Egy olyan pártszövetségre, amelynek kormányára az első pillanattól kezdve azt mondták külföldi és belföldi ellenfelei, hogy lényegében rettegésben tartja az országot. Akkor most a teljes népességnek ment el az esze? Azoknak is, akik nem lázadnak? Hiszen a bizonytalanok, a nem politizálók sem rohannak Bajnai Gordon meg az MSZP táborába, hogy a balliberálisok felszabadítsák őket a rabiga alól. Szerintem inkább azokkal van baj, akik ismét megpróbálkoznak félelmet, gyűlöletet és agressziót támasztani, hogy 2002 után újból ennek a tüzén sütögessék a pecsenyéjüket. Ők viszont tényleg őszintén félnek: attól, hogy ez most mégsem sikerül, s ezzel hosszú időre bealkonyul a legvidámabb barakk és a rablókapitalizmus erkölcseit hatékonyan ötvöző balvilágnak… A balliberális holdudvar – amelynek erejét azért hiba lenne lebecsülni – saját magát hiteltelenítette el. Schiffer Andrásnak igaza volt, amikor a szárszói csődület tagjairól azt mondta: ezeknek az embereknek fogalmuk sincs arról, micsoda részük van nemcsak a Fidesz kétharmados győzelmében, hanem a Jobbik megerősödésében is. Ők idéztek elő olyan szituációt, amikor a választók közül sokan a rendszertagadó Jobbikot választották.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik