Belföld

Valóra vált a roma fiú 45 milliós álma

Lászlónak ölébe hullott a lehetőség. Megérte a kitartás, a szorgalom és a sok tanulás: szeptembertől ingyen tanulhat a napfényes Floridában.

Bogdán László az idén lépte át a nagykorúság küszöbét, de már most sikeres. Talpraesettségének és mecénásainak köszönhetően az lehet belőle, ami mindig is szeretett volna lenni. Grafikus.


Fotó: Facebook

Hosszú út

Rögös út vezetett odáig, hogy Floridába mehessen, hiszen saját pénzből soha nem jutott volna el a tengerentúlra. Szülei mindig is dolgoztak, de megnehezíti az életüket, hogy László apja szívbeteg lett. Így a szülők az anya, Teréz minimálbéres fizetéséből és az időközben leszázalékolt apa nyugdíjából nevelnek három gyermeket.

László nem panaszkodik, 16 évesen kezébe vette a sorsát, és úgy döntött: megpályáz egy külföldi ösztöndíjat. Szülei meglepetésére a 300 jelentkezőből, háromfordulós rosta után a fiúk is bekerült abba 15 főbe, akik ezután Olaszországba koptathatták az iskolapadot (United World College of the Adriatic), hogy nemzetközi érettségit szerezzenek. A távolság miatt nehezen engedték el egyetlen fiúkat, de már nem bánják, hogy hagyták magukat rábeszélni. Igaz, az elmúlt két évben alig látták, mert évente kétszer, karácsonykor és a nyári szünetekben tudott csak hazajönni.

Kitartás

László kitartóan tanult. Sok kultúrát megismert, hiszen az iskola célja is az, hogy a nemzetközi kapcsolatokat fejlessze és harmóniát teremtsen a világban. A tanítás egyébként angol nyelven zajlott, de Lászlóra ragadt némi olasz is, amit a helyi öregek otthonának köszönhet. Igen, jól olvasták. A program feltételül szabja, hogy önkénteskedjenek a fiatalok. Ezért László hetente kétszer angolt oktatott az időseknek, akik cserébe olasszal „fizettek”.

„Szerettem az ott töltött időt, mert nagyon örültek nekünk. Többüket sajnos nem látogattak a hozzátartozói, így mi jelentettük nekik a szórakozást, tőlünk kaptak törődést. Lucia nénit szerettem a legjobban, nagyon jó volt a nyelvérzéke, főleg, ha azt nézem, hogy közel járt a nyolcvanhoz.”

Lászlót lapunknak azt mondja, akiben megvan az akarat, az ki tud törni. Benne márpedig van. Tisztában van vele, hogy itthon is kitanulhatná a szakmát, de úgy látja, külföldön nagyobb esélye van az elhelyezkedésre, és valljuk be, nem mindenki büszkélkedhet 45 millió forintos ösztöndíjjal. Márpedig az elkövetkezendő négy év tandíja, kollégium díja és a teljes ellátás közel ennyibe kerül Florida egyik leghíresebb iskolájában, a Ringlin College of Art and Desing-ban. A kilencvenépületes iskolában olyan híres emberek is megfordultak vendégként, mint a Golden Globe-díjas Dylan McDermott vagy éppen Andie MacDowell színésznő.

Most Lászlón a sor, hogy bizonyítson és tervezzen. Egyébként nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy idővel itthon próbál szerencsét.

UWCUWC

Az 1962-ben alapított UWC-hálózat ma 12 iskolát tart fenn világszerte. Magyar diákokat fogadtak már Walesben, Kanadábann, Olaszországban, az Egyesült Államokban, Hongkongban, Indiában, Norvégiában, Costa Ricában, Szingapúrban és Hollandiában.

Az iskolákba több mint 80 országból érkeznek érettségi előtt álló diákok, hogy két évig együtt tanuljanak angol nyelven a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése és a kultúrák harmóniája jegyében. A kultúrák keveredése és az otthonitól eltérő környezet nagymértékben formálja a személyiséget, fejleszti a problémamegoldó készséget, toleranciára, felelősségtudatra nevel; továbbá fogékonnyá teszi a fiatalokat a világban jelen lévő, globális problémákra. Az itt szerzett tapasztalatok birtokában a végzett diákok képessé válhatnak arra, hogy akár nemzetközi környezetben is képviseljék a magyar kultúrát és tudományt.

A diákok két év alatt az ún. Nemzetközi Érettségi Programot (International Baccalaureate, IB, www.ibo.org) végzik el. Ez egy világszerte egységesen elismert, színvonalas képzési rendszer – a továbbtanulási arány ezekből az iskolákból gyakorlatilag száz százalék. A program a „teljes ember” nevelésére törekszik, így a megszokott tantárgyak teljesítése mellett a diákok részt vesznek sportfoglalkozásokon, kreatív tevékenységekben, illetve szociális vagy ökológiai jellegű önkéntes munkát végeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik