Belföld

Árvíz: öten még nem térhettek haza

nepsziget-arviz(960x640)(1).jpg (népsziget, árvíz, kenu, csónak, )
nepsziget-arviz(960x640)(1).jpg (népsziget, árvíz, kenu, csónak, )

Még öt mohácsi lakos vár arra, hogy az árvíz után visszatérhessen otthonába, miközben szerdára az árvíz miatt szüneteltetett villamosenergia-ellátás lényegében mindenütt helyreállt.

Szerdán a Pest megyei Szigetmonostoron, valamint Baján és Mohácson foglalkoztak még az áradás következményeinek felszámolásával. Mohács Újmohács településrészén, a Duna bal parti árterében még hatvan centiméteres volt a vízszint, ez 256 üdülőingatlant érint. A terület fertőtlenítése csak a víz levonulta után kezdődhet meg. A városban egy helyen az áradástól beszakadt úttest megrongálta a csatornarendszert, amitől két lakóingatlan sérült. Az ott élő öt ember csak a csatornarendszer helyreállítása után költözhet haza – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Az árvízi védekezés során 3246 fogyasztót kapcsoltak le az energiahálózatról, közülük szerdára 3244-et visszakapcsoltak. Két fogyasztónál – a Tolna megyei Pörbölyön egy lakatlan erdészházban, valamint a Bács-Kiskun megyei Szeremlén egy faiskolában – a kapcsolószekrény víz alatt áll, s emiatt még nincs áram.

A Magyar Biztosítók Szövetsége pontosította az árvíz okozta lakás és ipari-gazdasági vagyonkárokat illető felmérését. Eszerint lakásbiztosítás terhére 1761 káresetet jelentettek be 473,1 millió forint becsült kárértékben, amire eddig 67,55 millió forintot fizettek ki. Vagyonbiztosítás terhére keddig 157 káresetet jelentettek 563,77 millió forint kárértékben, amiből eddig 17,15 millió forintot térítettek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik