Belföld

Újabb árhullám: lezárják a rakpartot Győrben

A Petőfi híd alatti parkolót és a Móricz Zsigmond rakpartot is lezárják szerda délután, mivel ismét árad a Mosoni-Duna, s a Rába is kilép medréből.

A GYŐR-SZOL Zrt. tájékoztatja a közlekedőket, hogy a Duna és mellékfolyóinak áradása miatt Győrben, a Petőfi híd alatti és melletti ingyenes parkolót 2013. június 26-án 16 órakor lezárja. A vízügytől kapott információk szerint a Rába rövidesen ismét kilép a medréből, így a parkolás itt nem biztonságos.

A szolgáltató kéri az ott parkoló járművek vezetőit, hogy autóik biztonsága érdekében mielőbb hagyják el a területet. Az árhullám levonulását és a szükséges takarítási munkálatok elvégzését követően a parkolót ismét megnyitják.

Csütörtökön várhatóan 540-560 centiméteres szinttel tetőzik a most levonuló kisebb dunai árhullám Nagybajcsnál – olvasható az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdai tájékoztatójában. A hónap eleji áradáskor itt 907 centiméter volt a csúcs.

A közlés szerint ez a szerda reggelihez képest 50-70 centiméteres szintemelkedést jelent, a tetőzéskor a vízoszlop magassága csak kismértékben, rövid időre haladja meg a másodfokú készültség alsó határát.

Győrnél reggel 373 centimétert mértek, a rakpart 430 centis szintjét várhatóan csütörtökön reggel éri el a folyó.

Az Éduvízig tájékoztatása szerint reggel Mosonmagyaróvárnál 139 centiméter volt a Lajta szintje; itt az éjszakai órákban, 150-160 centiméteren várják a tetőzést. Azaz a folyó legfeljebb rövid időre és kismértékben duzzadhat az elsőfokú készültség szintjénél magasabbra.

A Rábán kialakult kisebb árhullám tetőzése Sárvárnál jár – írták, jelezve, hogy “érdemi árhullám kialakulására” nem kell számítani ezen a folyón.

A hétvégére tervezett Szent László Napok programsorozat is elmarad az áradó folyók miatt! Részletek >>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik