Belföld

Naponta jelenteni kell a trafikok forgalmát

Trafik (trafik)
Trafik (trafik)

A trafikoknak nyilvántartást kell vezetniük a készletükről, forgalmukról, és elektronikus úton legalább naponta el kell küldeniük a NDN Zrt.-nek.

Az erről szóló kormányrendelet szerint nyilvántartás-vezetési, illetve adatszolgáltatási kötelezettség érinti a cigarettát, szivart, szivarkát, cigaretta- és pipadohányt és minden olyan terméket, amelyet dohányzás céljából gyártanak – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt.

A kormányrendelet regisztrációs kötelezettséget is megállapít, amit első alkalommal 2013. augusztus 1-jéig kell teljesíteni. Ez azt jelenti, hogy az, aki az érintett terméket Magyarországon először bocsátja szabad forgalomba, köteles az adott termék valamennyi fajtáját bejelenteni a részvénytársaságnál legalább 10 nappal az megelőzően, hogy azt bármely dohánytermék-kiskereskedő részére először értékesítette volna.

Egyidejűleg legalább három egységnyi mintát is át kell adnia. A már regisztrált termék bármely jellemzőjének megváltozása esetén az érintett terméket új terméknek kell tekinteni. Ennek megfelelően a regisztrációs kötelezettségnek akkor is újra eleget kell tenni, ha a dohányterméknek kizárólag a kiskereskedelmi eladási ára változik meg. Mintát ez esetben nem kell adni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik