Belföld

Megtámasztják a budai várat

Budai-var(960x640).jpg (budai vár, várfal)
Budai-var(960x640).jpg (budai vár, várfal)

Őszre megújulnak a keleti támfalak.

Novemberre teljesen megújulnak a Budavári Palota keleti támfalai – jelentette be a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., tudatva, hogy pénteken megindul a munka több falszakaszon.

A közlemény szerint az MNV 2010 tavaszán készíttetett tényfeltáró vizsgálatot a budai Vár összes várfalára, és javaslatot tett a helyreállításra. A 2011-ben indított keret-közbeszerzési eljárás alapján négy falszakasz – a Déli Cortina fal és vízhordó lépcső, a Középkerti támfal, az Északkeleti kis torony és Keleti várfal és a Halászó Fiú terasz támfal –, valamint azok környezete újul meg, 750 millió forint értékben.

A Déli Cortina falat már tavaly felújították, a másik három szakaszra megkötötték a vállalkozói szerződést.

A tájékoztatás szerint a szerkezeti beavatkozásokat követően alapozási, jórészt falazati pótlásokat, felületi javításokat és kőrestaurátori feladatokat végeznek.

A beruházás nem veszélyezteti sem a Mesterségek Ünnepét, sem a Budavári Borfesztivált.

A budai Vár falait legutóbb az 1960-as években újították fel átfogóan, azóta csak kisebb kármentesítési munkálatokat végeztek.

A vár támfala legutóbb 2010-ben kezdett omlani, akkor a Duna felőli sétánynál vált veszélyessé egy repedés.

Tavaly arról írtunk, hogy a kormány kiemelt projektnek minősítette a budai Vár és környékének közlekedésfejlesztését, és csaknem duplájára – 6,416 milliárd forintra – emelte a korábban tervezett támogatási összeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik