Gazdaság

Hatmilliárdból fejlesztik a budai Vár közlekedését

budavári-sikló (budavári sikló, )
budavári-sikló (budavári sikló, )

A kormány kiemelt projektnek minősítette a budai Vár és környékének közlekedésfejlesztését, és csaknem duplájára - 6,416 milliárd forintra - emelte a korábban tervezett támogatási összeget - írja a Napi Gazdaság.

A komplex beruházás első üteme többek között a Várbazárhoz kapcsolódó gyalogos közlekedés fejlesztését és a behajtási rendszer korszerűsítését tartalmazza. Wágner Ágnes, a Wágner és Társa Ingatlaniroda vezetője a lapnak elmondta: minden fejlesztés növeli a terület presztízsét, de jelentősebb ingatlanpiaci áremelkedésre nem kell számítani, az érdeklődés pedig eddig is élénk volt.

A válság a szakértő szerint a Vár ingatlanpiacát sem hagyta érintetlenül, de a kínálat 80 százalékát kitevő önkormányzati tulajdonú bérleti jogok cseréjének volumenére kevésbé hatott, mint az öröklakások forgalmára, az árak azonban mindkét szegmensben 20-30 százalékkal csökkentek az elmúlt években.

A várfalon belüli örökölhető bérleti jogok csereellenértéke nagyjából a felét teszi ki az öröklakások árának, négyzetméterenként 200 ezer forinttól már nagyon jó adottságú lakások bérleti joga is megszerezhető, az öröklakások négyzetmétere pedig 400-500 ezer forinttól indul.

A várfalon kívüli utcákban a keresleten és az árakon is nyomot hagyott a válság. Míg például a Szabó Ilonka utcában korábban 400 ezer forint alatti négyzetméterárral nemigen lehetett találkozni, most 300 ezer forintért nívós kínálatból lehet válogatni. Az egyedülálló adottságú Lovas úton az 500 ezer forintos átlagár 350-400 ezer forintra csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik