Belföld

Újabb árhullám a Dunán

mosoni duna győr (mosoni duna, győr, )
mosoni duna győr (mosoni duna, győr, )

Most közel sem lesz olyan szintemelkedés, mint pár hete, Győrben azért lezárásokra is szükség van.

Csütörtökön várhatóan 540-560 centiméteres szinttel tetőzik a most levonuló kisebb dunai árhullám Nagybajcsnál – közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvízig). Ez a szerda reggelihez képest 50-70 centiméteres emelkedés, de három és fél méterrel elmarad a hetekkel ezelőtti csúcstól. A mostani tetőzéskor a vízoszlop magassága csak kicsit, kis időre haladja meg a másodfokú készültség alsó határát.    

Győrnél reggel 373 centimétert mértek, a rakpart 430 centis szintjét várhatóan csütörtökön reggel éri el a folyó. Ezért délután négy órától lezárták az egyik belvárosi, folyóparti parkolót. Az egyéb győri forgalomkorlátozásokról itt olvashat.

Az Éduvízig tájékoztatása szerint reggel Mosonmagyaróvárnál 139 centiméter volt a Lajta szintje; itt az éjszakai órákban, 150-160 centiméteren várják a tetőzést. Azaz a folyó legfeljebb rövid időre és kismértékben duzzadhat az elsőfokú készültség szintjénél magasabbra. 

A Rábán kialakult kisebb árhullám tetőzése Sárvárnál jár, “érdemi árhullám kialakulására” nem kell számítani ezen a folyón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik