Belföld

Ismét megszólalt Őszöd titkainak tudója!

Szabó Bálint, őszödi koronatanú (Szabó Bálint, őszödi koronatanú)
Szabó Bálint, őszödi koronatanú (Szabó Bálint, őszödi koronatanú)

Szabó Bálint akció és/vagy kémfilmes elemekkel tarkított történetének újabb fejezetét ismertetjük.

Ügyvédje, Bárándy György kíséretében a Belügyminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatót Szabó Bálint, a meglehetősen hányatott sorsú volt DK-s és szocialista politikus, őszöd titkainak tudója. Szabó korábban a Heti Válasznak azt mondta, három vezető szocialista politikus volt a szivárogtató, “Katalin, Imre és Ferenc”.

Szabó Bálint története szerint 2006 nyarán épp Eduardo Rózsa-Flores Eötvös utcai, terézvárosi lakásában volt, amikor bekopogtatott Katalin, Imre, és Ferenc, és lejátszották a Gyurcsány-féle hangfelvételt, miközben Szabó Bálint a másik szobában Tito kutyával játszott.

Az Origo később kiderítette, hogy az adott lakást már 2004-ben eladták, és Tito kutya sem élt akkor. De Szabó Bálint nem hátrált, és most Pintér Sándor hivatala előtt megnevezett egy fideszes szivárogtatót, Bíró Márkot.

Hangfelvétel-cunami

A történet csavaros: az Origo beszámolója alapján volt még egy hangfelvétel az őszödin kívül. A második hangfelvétel az Eötvös utcai találkozásról állított emléket. Rózsa-Flores ezt a felvételt adta át Bírónak, így került a felvétel a Fideszhez. Rózsa-Flores a nógrádi Szurdokpüspökibe költözött 2004-ben, Bíró pedig a megyei Fideszben politizált.

Szabó bejelentette, hétről hétre hozza nyilvánosságra az őszödi beszéd kiszivárogtatásáért felelős hét ember nevét. Szerintünk izgalmasabb lenne, ha 12 óránként árulna el egy betűt.

Szabó egy petíciót is átadott a Belügyminisztériumnak, amelyben azt kéri Pintér Sándortól, hogy hozza nyilvánosságra az őszödi beszéddel kapcsolatos titkosszolgálati jelentést.

Egy CD-t is magával vitt, amelyen szerinte az ő igazát bizonyító beszélgetés hallható (ez lenne egy harmadik hangfelvétel ezek szerint), ezt azonban nem hozza nyilvánosságra, mondván a beszélgetés másoknak, például a titkosszolgálatnak, és több párt háttéremberének is megvan.

Szabó azt mondta, nem volt ott, amikor a beszélgetés zajlott, ezért teljesen nem lehet biztos abban, hogy nem manipulált a felvétel, a magyar jogszabályok pedig nem nyújtanak elég biztonságot ahhoz, hogy egy ilyen felvételt ő hozzon nyilvánosságra.

Az atv.hu-nak sikerült megszólaltatni Bíró Márkot.

Az interjút – amely igazi kuriózum – változtatás nélkül közöljük, azzal a megjegyzéssel, hogy Bírónak nem lehetett könnyű. Igaz, vagy nem igaz?

atv.hu: Igaz, hogy ön részt vett az őszödi beszéd kiszivárogtatásában

Bíró Márk: Nézze, csak az tudott részt venni, aki bent ült az MSZP soraiban. Én nem vagyok MSZP-s. Úgy nézek ki, mint egy MSZP-s?

atv.hu: Még véletlenül sem. Ön kapta meg állítólag Rózsa-Flores Eduardótól az anyagot. Ezt állítja Szabó Bálint.

B. M.: Az a Szabó Bálint, aki a Heti Válasznak adott interjút?

atv.hu: Igen. Igaz vagy nem igaz?

B. M.: A Eötvös utcai lakásában adta át ezt az Eduardo?

atv.hu: Igen.

B. M.: Abban, amelyik már három évvel azelőtt már nem volt meg az a lakás és a kutyája is meg volt dögölve három éve.

atv.hu: A kérdésem, hogy igaz, amit Szabó Bálint állít, vagy nem igaz?

B. M.: Az a Szabó Bálint, aki azt állítja, hogy a három évvel azelőtt eladott lakásban…

atv.hu: Igen, az a Szabó Bálint. Igaz vagy nem igaz?

B. M.: A három évvel azelőtt eladott lakásában.

atv.hu: Igaz vagy nem igaz?

B. M.: Vicces, uram!

Az interjút az atv.hu így értékelte:

Az atv.hu-nak nyilatkozó Bíró Márk fideszes országgyűlési képviselő azt sejttette, hogy nem vett részt a kiszivárogtatásban, de kifejezetten nem cáfolta Szabó Bálint idevonatkozó állítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik