Belföld

Nem kívánatosak a Jobbik vendégei a Házban

Jobbikos tüntetés parlament (jobbik)
Jobbikos tüntetés parlament (jobbik)

A párt képviselőit nem tiltották ki, de nem vihetnek be senkit a Parlamentbe.

A Jobbik képviselői a földtörvény múlt pénteki zárószavazása előtt megzavarták az Országgyűlés ülését: felvonultak az elnöki emelvényre egy nagy táblával, melyen az állt: A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás! A levezető elnök felszólítására sem hagyták el az emelvényt. A jobbikosok az ezután elrendelt szünet alatt sem mentek le a pulpitusról, így a földtörvényt végül a levezető elnök kezdeményezésére nem név szerinti, hanem nyomógombos szavazással fogadták el.

Az Országgyűlés sajtóirodája szerint a vendégpáholyban a Jobbik frakciója által odahívott és beléptetett emberek “a Ház méltóságát súlyosan sértő, a képviselőkben riadalom keltésére alkalmas magatartást tanúsítva zavarták meg az Országgyűlés munkáját”. A levezető elnök figyelmeztetésére sem fejezték be a rendbontást, és a teremőrök felszólítására sem hagyták el a páholyt az ülés berekesztéséig, ezért született a döntés a párt beléptetési jogának felfüggesztéséről.

Tokody Marcell, a Jobbik frakciójának hivatalvezetője hétfőn azt nyilatkozta: a Jobbik szakértői, illetve a jobbikos képviselők asszisztensei péntek óta nem tudnak bemenni a Parlamentbe, illetve a Képviselői Irodaházba, ezért az ellenzéki frakció hétfőn levélben fordul Such Györgyhöz, az Országgyűlés főigazgatójához. Emellett továbbra sincs a teljes frakciónak névleadási jogosultsága, így egyetlen külsős vendéget sem tudnak beengedtetni az Országgyűlés épületébe és az irodaházba sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik