Belföld

Nyári táborozás: íme, az idei slágerek

táborozás (táborozás, )
táborozás (táborozás, )

A Balaton kevésbé népszerű, a borsodi táborokra viszont nagy az érdeklődés, mivel viszonylag jó árban vannak. A későn ébredő szülők sincsenek semmiről lecsúszva.

A Taborfigyelo.hu gyermektáborokat összehasonlító portál 250 táborozót és szüleiket kérdezte meg arról, mik az idei esztendő „tábor slágerei”, területi eloszlás és téma szerint, illetve hogy mennyit költenek a szülők gyermekenként egy táborra.

A gyerekek többsége „ott alvós” táborba megy

A felmérésből kiderült, a gyermekek 80 százaléka ott alvós táborban tölti a vakáció egy részét, a többiek inkább napközis táborban, ahol a felügyelet mellett programokat is kínálnak. Minél fiatalabb gyermekek, annál inkább jellemző, hogy napközis táborba fizetik be a szülők. Viszont érdekes, hogy a 4-6 évesek 48 százaléka is részt vesz ott alvó” táborokban.

Árak

Az árak átlagát tekintve egyre szűkül az olló az említett két kategória között. A válaszadó szülők átlagban egy napközis táborért 26 500 forintot fizettek ki. Ez a díj 5 hétköznapra szólt, ami napi 5300 forintos költséget jelentett. Az „ott alvós” táborokért pedig az átlag 32 650 forintot fizetett, ami hét teljes napot fedezett, vagyis napi 4664 forintjukba került a szülőknek egy nap.

Tehát csak az átlagárakat nézve úgy tűnik, a szülők egy napra vetítve jobban jöhettek ki az ott alvós táborokkal, mint a napközissel. Az igénybevett napközis táborok díja egyébként a portál megfigyelése szerint az elmúlt években valamelyest emelkedett. Az ott alvósoké viszont 9,5 százalékkal csökkent, azaz ennyivel kevesebbet költettek átlagban a szülők erre a célra.

Fotó: MTI / Baranyi Ildikó

Vegyes vágott

Az is kitűnik, hogy előtérbe kerültek az úgy nevezett „vegyes vágott” táborok, vagyis ahol a főtéma mellett más, az eredetitől lényegesen eltérő elfoglaltságot is választhat a gyermek. Ilyenek a sport és nyelv kombinációi, vagy a kézműves-művészeti-strandos programok.

A válaszadók 39 százaléka ilyen jellegű tábort választott, míg a gyermekek 22 százalékát vizes táborba küldik pihenni a szülők. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az idegen nyelvi táborok kerültek fel, amelyeket átlagban 16 százalék választ.

Borsod egyre népszerűbb

Területi eloszlásban a megkérdezettek között visszaesőben van közvetlen Balaton part (11 százalék). A legtöbben Budapesten táboroznak (17 százalék), míg a második legnépszerűbb tábori helyszín Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol a válaszadók gyermekeinek 15 százaléka táborozik.

Borsod népszerűsége abban rejlik Tóth Béla ügyvezető szerint, hogy ott viszonylag olcsóbbak a táborok, vagy ugyanazon az áron több szolgáltatást tudnak nyújtani, mint máshol. Megfigyelhető egyébként, hogy ahogy a családok pénztárcája szűkült, a gyerekek nyaraltatására is kevesebbet szánnak – tette hozzá.

A gyermektábor összehasonlító portál adatai alapján azok sincsenek lecsúszva az idei táborozásról, akik még csak most keresnének helyet a csemetének. A táborok egyes turnusai már beteltek ugyan, de állításuk szerint a többségnél még lehet akár több turnusra is jelentkezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik