Belföld

Hozzáértő segítség a parlagfű-mentesítéshez

parlagfű (parlagfű)
parlagfű (parlagfű)

A Csongrád Megyei Kormányhivatal, több szervezettel összefogva június 27-én ismeretterjesztő programot rendez Hódmezővásárhelyen, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a parlagfű káros hatásaira, a gyomnövény irtásának fontosságára, illetve az ezzel kapcsolatos kötelezettségekre, útmutatásokat adjon a gyom elleni hatékony védekezéshez. Érdemes lesz megfogadni az ott elhangzott jó tanácsokat, július elsejétől ugyanis, már büntetnek a hatóságok.

Magyarország Európa leginkább parlagfűvel fertőzött országa. Szinte valamennyi szántóföldi kultúrában előfordul, de ott van a gabonatarlókon, betakarítás után, a vasúti pályatestek, utak mentén, az árokpartokon, parlagokon sőt a házak udvarán, a hobbitelkeken, a kiskertekben is, számszerűsítve, becslések szerint százmilliárdos nagyságrendű egészségügyi és mezőgazdasági károkat okozva az országban. A hatékony védekezés tehát kiemelten fontos közérdek. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara megyei szervezete, a CSAE Növényvédelmi Szakosztálya valamint az SZTE Mezőgazdasági Kar Továbbképzési Osztálya éppen ezért parlagfű-mentesítési napot szervez, ahol is útmutatásokat adnak a gyom elleni hatékony védekezéshez.

Az „Arccal a parlagfű ellen” című nyilvános és ingyenes rendezvény csütörtökön fél tízkor kezdődik az SZTE Mezőgazdasági Kar Kollégiumi társalgójában, a Petőfi utca 10. szám alatt.

Fontos még megjegyezni, hogy a parlagfű elleni védekezést még a virágzás előtt el kell kezdeni. Ezt követően már a hatóságok is büntetnek. A földhivatalok és önkormányzatok július 1-jével kezdik meg az allergén gyomnövénnyel fertőzött földterületek, ingatlanok felderítését, a parlagfű-mentesítést elmulasztók büntetését. A parlagfű kaszálása, irtása persze nem csak a szankcionálás elkerülése, de saját illetve a környezetünkben élők egészségének megőrzése miatt is fontos. Magyarországon hozzávetőlegesen minden ötödik ember szenved e gyom okozta allergiás tünetektől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik