Belföld

Nem úszott el a Duna menti települések pénze

arviz(5)(960x640).jpg (árvízi, )
arviz(5)(960x640).jpg (árvízi, )

Az állam gyakorlatilag minden árvizi költséget fizet. Akinek nincs biztosítása, az is számíthat támogatásra.

A Belügymninisztérium a vis major keretből oldja meg a dunai árvíz védekezési és helyreállítási kiadásainak finanszírozását. Az érintett tárcák a védekezéssel kapcsolatos költségeket három ütemben jelentik a BM-nek, legutoljára július 5-ig, és ezek összesítése után kormány-előterjesztés készül – mondta el Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium (BM) helyettes államtitkára a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén. Hozzátette, hogy a védekezési és helyreállítási kiadások várhatóan elszámolhatók lesznek az Európai Unió Szolidaritási Alapjának terhére is.

Jól vizsgáztak a biztosítók

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főosztályvezetője arról beszélt, hogy hogyan kezelték a helyzetet a biztosítók. Szolnokiné Pap Judit szerint vizsgálatuk szerint a társaságok segítették a kárbejelentések gördülékennyé tételét és számos plusz szolgáltatást is nyújtottak, így meghosszabbított telefonos ügyfélszolgálattal, megemelt kárszakértői létszámmal működtek, megerősítették kárrendezési tevékenységüket, valamint mobil ügyfélszolgálatokat létesítettek.

Eddig nem érkezett a PSZÁF-hoz a biztosítók árvízi kárrendezésére vonatkozó panasz, bár vannak területek, ahol a kárrendezés el sem kezdődhetett.

Kerékgyártó Csaba, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) főtitkárság-vezetője arról számolt be, hogy mivel a jelenlegi árvízben a védekezés hatékony volt, és az ár gyorsan levonult, az épületek statikai állagát érintő károk vélhetően ritkábbak, így gyorsabb a kárrendezés, mert az ázási károkat gyorsabban fel lehet mérni.

Biztosítás nélkül is van segítség

A bizottság egyhangúlag elfogadott egy állásfoglalást is, amelyben arra hívja fel a nem biztosítható ingatlanok tulajdonosainak figyelmét, hogy – ha megfelelnek a törvényben meghatározott feltételeknek – a Wesselényi Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alapból kérhetnek segítséget. Az alappal szerződést lehet kötni, amely az öngondoskodást az állami segítségnyújtással kiegészítve ilyen esetekben kártalanítást biztosíthat számukra – olvasható az állásfoglalásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik