Belföld

Megdöbbent az Oktatói Hálózat szegedi csoportja

Klinghammer István (Klinghammer István)
Klinghammer István (Klinghammer István)

Nyilatkozatban tiltakozik az Oktatói Hálózat szegedi csoportja Klinghammer István "értéktermelés" definíciója ellen.

Az Oktatói Hálózat szegedi csoportja a legnagyobb megütközéssel fogadta a felsőoktatásért felelős államtitkár, Klinghammer István megalapozatlan, igazságtalan és sértő szavait, amelyek a Népszabadság június 9-i számában láttak napvilágot.

Nem tudjuk elképzelni, az “értéktermelés” milyen definíciója alapján állíthatta az államtitkár – akinek munkaköri leírásában nyilván a felsőoktatás hatékony működtetésének elősegítése szerepel és nem a szférában dolgozók jelentős részének verbális megalázása -, hogy “a mai világban a természettudományok és a műszaki tudományok értéktermelők. A humántudományok, a kultúra nagyon fontosak, de nem értéket teremtenek, hanem az embereket gyönyörködtetik, boldogságot adnak”.

Az EMMI által június 13-i keltezéssel kiadott újraértelmező nyilatkozat, amely szerint “vannak GDP-t termelő tudományágak és vannak az embereknek örömet és boldogságot okozó tudományok”, a legkevésbé sem tűnik megnyugtatónak, már csak azért sem, mert az idézett mondat lényegében értelmezhetetlen. Felesleges is tényszerű cáfolattal próbálkoznunk, hiszen egyfelől nyilvánvaló, hogy önmagában egy tudomány sem termel jövedelmet (nem is ez a dolga); másfelől pedig aligha van arra lehetőségünk, hogy egy rövid nyilatkozatban felsoroljuk azokat a humán, társadalomtudományi és jogi végzettséget igénylő hivatásokat, amelyek nélkül a polgárok mindennapi élete teljességgel elképzelhetetlen volna.

Klinghammer István szavai nincsenek összhangban azon szakértői tervezet főbb megállapításaival sem, amely a hírek szerint a felsőoktatási kerekasztal elé került. Véleményünk szerint ez a mondat vagy korunk társadalmi és gazdasági berendezkedésének teljes félreértéséről tanúskodik, vagy arról, hogy az államtitkár úr ily módon próbálja ideológiailag megalapozni a kormányzat további felsőoktatás-ellenes terveit – gondolhatunk itt például a Miskolci Egyetem „szakegyetemmé” alakítását célzó elképzelésekre, amelyek ellen az Oktatási Hálózat szegedi csoportja szintén tiltakozik -írja szerkesztőségünkhüz eljuttatott nyílt levelében az OHA.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik