Belföld

Beszáradt trágya terjesztheti a Q-lázat Baranyában

Tovább emelkedett a megyében a magas lázzal járó tüdőgyulladásos megbetegedések száma: összesen már 110 esetről tud az egészségügyi hatóság – írja a bama.hu.

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint a beszáradt, a szél által felkevert és a levegőbe jutott trágya okozhatta a fertőzéseket Vokány környékén.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Q-láz járvány május 7-én jutott a kormányhivatal tudomására. A háziorvos általi bejelentés halmozottan előforduló tüdőgyulladásos megbetegedésekről szólt.

A betegség antibiotikumokkal gyógyítható, a betegek állapota folyamatosan javul. Az esetek felében köhögéssel, mellkasi szúró fájdalommal, levertséggel, gyengeségérzéssel, izomfájdalommal járó panaszokat észleltek. Csaknem minden esetben kiderült a röntgenvizsgálat alapján, hogy tüdőgyulladásról van szó.

Kassay Veronika megyei tiszti főorvos korábban elmondta, hogy a betegség nem terjed emberről emberre, csak állatról emberre. A betegséget a Coxiella burnetii baktérium okozza, levegő útján terjed az állati váladékokkal fertőzött por belélegzésével, de terjedhet a fertőzött háziállatokkal érintkezéssel is.

Legutóbb mintegy húsz éve fordult elő Magyarországon Q-láz járvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik