Belföld

Fertőzéseket terjeszthetnek a vizes homokzsákok

A Duna Fejér megyei szakaszán folyamatos az apadás, így az ideiglenes védművek visszabontása és a fertőtlenítés javában tart - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Fehérvár24-gyel.

Szabó-Bisztricz Anett elmondta: Kisapostagon folyamatosan bontották vissza a kiépített védműveket vasárnap is. A helyreállítási munkálatokban közel 130 fő vett részt, nagyrészt a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási intézetből fogvatartottak dolgoztak a helyszínen. Ercsinél. A védművek visszabontása a homok deponálása és a zsákok kiválogatása kilencven százalékban megtörtént. A védművek felszámolása ma folytatódik. A Parti sétány fertőtlenítése megtörtént, a terület rendeltetésszerű használata biztosított.

Adonyban az ingatlanok fertőtlenítése megkezdődött, a befejezést követően térhetek vissza a tulajdonosok a területre. Dunaújvárosban, a Szalki-szigeten is visszabontottak a védműveket.  A Halászcsárda villamosenergia ellátása helyreállt, az ideiglenes homokzsák védművet eltávolították. A Szabad strand területe jelenleg még víz alatt áll, az árvízzel érintett többi közterület lefertőtlenítették, az utak járhatóak.

Kulcson a korábban megcsúszott partfalat geológus szakemberek folyamatosan figyelik. A településen a Hajós utca továbbra is víz alatt van, ezért le van zárva. Az önkormányzati ingatlanok talajfertőtlenítése, a szennyezett murva cseréje megtörtént. A Hajós utca kivételével az utcák fertőtlenítése a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének szakmai felügyelete mellett zajlott le.

Baracson jelenleg munkálatok nem folynak, a homokzsákok eltávolítását ma tovább folytatják. A lezárt utakat már június 15-én megnyitották, így forgalomtól elzárt útszakasz Fejér megyében nincs. A helyreállítás érdekében vasárnap közel százharmincan dolgoztak Fejér megyében.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezúton is felhívja a lakosság figyelmét, hogy a környezetegészségügyi intézet felhívása alapján a védekezésnél használt nedves, átázott homokzsákok szennyezettek, tartalmuk fertőzésforrást jelenthet, ezért a visszabontási munkálatok során körültekintően kell eljárni. A zsákokból a homokot száraz talajra, lehetőség szerint olyan területre kell üríteni, amelyet víz nem áztatott át. Az így összegyűjtött homok építkezésekhez felhasználható. A zsákokat szintén száraz helyre kell összehordani, a kiürített, száraz homokzsákok hulladék és építési törmelék gyűjtésére, illetve más hasonló célokra felhasználhatók. Ugyanakkor élelmiszerek (pl. burgonya, zöldség, alma) gyűjtésére, tárolására tilos alkalmazni a kiürített homokzsákokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik