Belföld

Vonat indul Győrből a Balatonhoz

Győrből a Balatont megközelíteni nem egyszerű, mivel gyakorlatilag nincs közvetlen vasúti összeköttetés, a buszok zsúfoltak, a 82-es főút pedig szintén nagy forgalmat bonyolít le, hétvégén órákba telik, míg elérjük a magyar tengert. A déli partot idén nyáron már elérhetjük közvetlen gyorsvonattal.

Akik a tó déli partjába szerelmesek, azoknak a vasút jó alternatívát nyújt. Győrből ugyanis minden nap hajnalban közvetlen járat indul Siófokig.

„Az új vonatpárral jelentősen javul Győr és az Északnyugat-Dunántúl összeköttetése a Balaton déli partjával, Győr és Siófok között biztosítva a közvetlen vasúti utazást. A vonat a Balatonnál mindenhol, a Székesfehérvár–Komárom vonalon pedig a nagyobb településeken áll meg” – írja közleményében a MÁV-Start Zrt.

A vonat két perccel reggel 7 óra előtt indul és nagyjából 10 órára érkezik Siófokra. Győrből Komáromig, majd onnét Kisbéren át Székesfehérvárig közlekedik, s innen indul a Balaton déli partja felé. A szerelvény Balatonaligán, Balatonvilágoson, Szabadisóstón és Szabadifürdőn is megáll. A teljes árú menetjegy a vonatra 3130 forintba kerül, de a vasúttársaság tájékoztatása szerint ezen a járaton is váltható diák, valamint 33 százalékos kedvezményű menetjegy. Annak ellenére, hogy a járat gyorsvonat besorolású, nem kell pótjegyet váltani rá.

A vonat visszafelé Siófokról 19.23 órakor indul, s menetrend szerint 22.26-ra érkezik Győrbe, jóval a legtöbb utolsó helyközi autóbuszjárat indulása előtt. (Rendszerint 22.40-kor és 22.45-kor indulnak az utolsó autóbuszok a vidéki pályaudvarról.)

A Balaton déli partjára már évek óta nem volt biztosított a közvetlen utazás vasúton. Az északi partra szintén csak átszállással lehet eljutni: a Győrből Veszprémig zakatolhatunk a Bakonyon keresztül, ám itt át kell szállnunk autóbuszra, ráadásul a veszprémi vasútállomás messze van a buszpályaudvartól. Az északi part kedvelőinek így marad az autóbusz, illetve az autós közlekedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik