Belföld

Rendkívüli forróság lesz a hétvégén

Az Időkép előrejelzése szerint akár 35 fokig is emelkedhet a hőmérő higanyszála.

Szombaton maximum északon, északkeleten fordulhat elő futó zápor, esetleg zivatar; hazánk nagy részén azonban alapvetően napos időben bízhatunk. A gyenge szélben a hajnali 11-17°C-ot követően 27 és 31°C közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap is hasonló időben lesz részünk, egy-egy zápor, esetleg gyenge zivatar elsősorban az Alpokalján alakulhat ki. Az enyhe éjszakát követően délutánra több helyen 30°C fölé emelkedhet a hőmérséklet – írja az Időkép.hu.

Szombaton a figyelmeztetési értéket meghaladó, 7,8-as (nagyon erős) UV-B sugárzás várható. Ilyenkor a normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

A meteorológiai szolgálat ezért azt kéri, hogy mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen. Ha lehetséges napközben délelőtt 11 és délután 3 óra között kerüljék a napozást, továbbá vállat takaró póló, szalmakalap, valamint fényvédő krém használatát javasolják.

A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető az Országos Meteorológiai Szolgálat internetes oldalán írták a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik