Belföld

Pénzbírságot kaphat Novák Előd

novák előd (novák előd, )
novák előd (novák előd, )

Harmadik alkalommal kötelezhetik pénzbírság megfizetésére Novák Elődöt, a Jobbik parlamenti képviselőjét.

A parlament kulturális bizottsága Novák Előd egyhavi tiszteletdíjának harmadát – 131 ezer 410 forint – kitevő pénzbírság kiszabását javasolta Kövér László házelnöknek. Az indoklás szerint a jobbikos politikus, aki a bizottság tagja, a testület június 10-i ülésén „olyan kirívóan sértő kifejezést használt személyeket, csoportot érintően, amelyért az Országgyűlés korábban már pénzbírságot szabott ki vele szemben”. Az indoklás szerint ez is közrejátszott a bírság mértékének megállapításában.

A jobbikos politikus azt mondta: azért bírságolják meg, mert az említett ülésen elhangzott felszólalásában a cionista és a szocionista kifejezéseket használta. Novák Előd először május 27-én kapott 50 ezer forint pénzbírságot a szocionista szó használatáért, majd június 3-án döntött az Országgyűlés az újabb – ezúttal 70 ezer forintos – pénzbírságról, amiért egy korábbi parlamenti ülésen cionista bizniszszektának nevezte a Hit Gyülekezetét.

A hatályos országgyűlési törvény szerint azokkal a képviselőkkel szemben szabható ki pénzbírság, akik az Országgyűlés tekintélyét vagy valamely személyt, illetve csoportot – így különösen nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget – érintő, kirívóan sértő kifejezést használnak. A jövőben pénzbírság kiszabása helyett a havi tiszteletdíját csökkenthetik azoknak a képviselőknek, akik megsértik az Országgyűlés tekintélyét.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik