Belföld

Nevet kaptak az állatkert oroszlánkölykei

oroszlánkölykök (oroszlánkölykök, )
oroszlánkölykök (oroszlánkölykök, )

Simba, Kamal és Kirán névre keresztelték a Fővárosi Növény- és Állatkert ázsiaioroszlán-családjának három legfiatalabb – két hím és egy nőstény – tagját csütörtökön Budapesten.

A névadás az első alkalom arra, hogy a gondozók kézbe vegyék és megvizsgálják az állatokat. Meghatározták a nemüket, megmérték a súlyukat, azonosító chipekkel látták el a kölyköket, amelyek védőoltást is kaptak.

A két hím közül Simba hét és fél, míg Kamal hét kilogrammot nyom, a Kirán nevű nőstény tíz kilogrammosra hízott a születése óta eltelt két hónapban.

Fotók: MTI / Kovács Attila

A kicsik április 14-én látták meg a napvilágot. Apjuk a négyéves Basil, anyjuk az ötéves Kankai.

A három fiatal ragadozót a Generali Biztosító fogadta örökbe, ezért a Gyermekjövő nevű programját képviselő gyermekek adhattak nevet az oroszlánoknak: Simba szuahéli nyelven az oroszlánt jelöli, a Kamal és a Kirán indiai nevek, lótuszt, illetve fénysugarat jelentenek.

Persányi Miklós, a fővárosi állatkert főigazgatója elmondta, a második alommal kiegészülve a budapesti intézményben él Európa legnagyobb ázsiaioroszlán-családja. Márciusban ugyanis Basil és Shirwane nászából már négy kölyök – Surina (Istennő), Salima (Boldog), Sachin (A lényeg) és Sinha (Hős) – született, így az állatkertben jelenleg hét kölyök és három felnőtt oroszlán él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik