prága (prága)
Szórakozás

Mókusmajom született a víz alá került prágai állatkertben

A Plavácek (Úszó) nevet kapta.

Új mókusmajom született hétfőn este a prágai állatkertben, amelynek a Moldva folyó melletti alacsonyabban fekvő része a hét végén ismét víz alá került, és lakosait biztonságosabb helyre kellett átszállítani.

“Ez kedvező hír. A mókusmajom rendben van és a Plavácek (Úszó) nevet kapta. A jelenlegi árvíz idején ez az első újszülött állatkertünkben, ami bizonyítja, hogy a gondok ellenére az élet megy tovább. Sajnos az állatkert alsó részének evakuálásakor néhány állat elpusztult” – nyilatkozta Miroslav Bobek, az állatkert igazgatója kedden reggel újságíróknak.
A mókusmajom kistermetű állat, és Dél-Amerika őserdeiben a folyók mentén él. Pajkossága, mozgékonysága miatt az állatkertek látogatóinak kedvencei közé tartozik.

A prágai állatkert alsó részét vasárnap délután kellett evakuálni, egyebek között oroszlánokat, tigriseket, párducokat kellett biztonságosabb helyre szállítani. Az állatokat előbb elaltatták, majd átvitték új lakhelyükre. A majmok jelenleg a ketrecükhöz épített úgynevezett árvízellenes bástyában tanyáznak, s etetésükhöz csónakon járnak gondozóik.
Elköltöztették a fókákat is.

Egyiküknek, Gastonnak egy korábbi esete, 2002-ben a világsajtót is bejárta, s történetét megírták, megfilmesítették. Gaston az akkori nagy árvíz idején a Moldvába került, és mintegy 200 kilométert úszva egészen Drezdáig jutott el, ahol sikerült elfogni. A piszkos vízben kimerült állatot, amelynek néhány napos küzdelmét az árral szinte élőben követték az emberek, sajnos nem sikerült megmenteni. Néhány éve a prágai állatkertben szobrot emeltek Gastonnak, amely azóta a gyermekek kedvencévé vált.

Az árvíz miatt jelenleg zárva tart a prágai állatkert. Bobek szerint a 2002-es árvíz idején 232 millió koronás kár érte az állatkertet. A mostani kárt 160 millió koronára becsülik.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.