Belföld

Szigetvári Viktor: Szövetség nélkül nem győzhető le Orbán. Pont. Pont.

Ne üzengessünk - ezt javasolja az E14 az MSZP-nek. Villáminterjú csap hrabali hosszúságú mondatba.

Bár megy még a ködösítés, úgy hallani, eldőlt, hogy az MSZP Mesterházy Attilát jelöli miniszterelnöknek.

Tudtommal Mesterházy Attila cáfolta a hírt.

Az lenne a ködösítés. Mit lép most Bajnai?

Mi arra készülünk az Együtt2014-PM szövetségben, hogy nyílt, mindenre kiterjedő tárgyalást folytassunk június második felétől a szocialistákkal, mert minden olyan megoldásban, ami Orbán Viktor legyőzéséhez vezet, partnerek tudunk lenni, így szerencsétlennek, elhamarkodottnak, a későbbi tárgyalásokat veszélyeztetőnek tartom azon sajtóhíreket, kiszivárogtatásokat, történjenek alappal vagy alap nélkül, amelyek elébe mennek a tárgyalások tárgyát képező kérdéseknek, e tekintetben nem szerencsés, ha ilyen állítások fogalmazódnak meg, hiszen Mesterházy Attila is azt mondja, nyitott a tárgyalási pozíciója miniszterelnök-jelölt ügyben, így azt gondolom, hogy nem heveskedni kell, nem ifjonti hévvel viseltetni, hiszen fontos tárgyalási szakasz következik, fontos, hogy megállapodjunk a miniszterelnök-jelölt személyében épp úgy, mint a választási együttműködés formájában, stratégiájában, vagyis minden olyan felvetés, ami kényszerhelyzetet akar teremteni a tárgyalás előtt, nem szolgálja a közös győzelmet, pedig egy évvel a választások előtt minden esély megvan arra, hogy legyőzzük Orbán Viktort és kormányát, a mi álláspontunk ebben nem változott, természetesen az én személyes véleményem az, hogy a 2014 után előálló helyzet kezelésére Bajnai Gordon alkalmasabb, mint Mesterházy Attila, ugyanakkor olyan megoldást kell találni a tárgyalóasztalnál, ami a győzelmet szolgája, tehát mindent annak kell alárendelni, hogyan bővíthető a szavazótábor, hogyan szerezhet még több szavazót a politikai közép és a politikai baloldal…


Fotó: Kummer János

Bocsánat, bocsánat…

Igen?

Ilyen hosszú mondatot még sosem hallottam.

Tudok rövidebbeket is.

Csak annyit szerettem volna közbevetni: MSZP-s képviselők állítják, pártelnökük zárt körben kézmozgással kísérve jelentette ki, hogy „ezt fog visszalépni Bajnai javára”.

Ez most kérdés?

Inkább állítás.

Akkor nyomdakészen válaszolok. Szóval. Eldőlt, hogy Orbán Viktor kizárólag választási szövetségben győzhető le. Pont. Erre kényszerít az átírt választási rendszer. Pont. És erre kényszerít, hogy nulláról egy ma már 650-700 ezer választót tömörítő mozgalom, párt, pártszövetség jött létre. Pont. És az is erre kényszerít, hogy az MSZP azon a szinten konszolidálta támogatottságát, amire az elemzők többsége 2010-ben nem számított. Pont. Egymásra vagyunk utalva. Pont. Szövetség nélkül nem győzhető le Orbán. Pont. Pont.

Azért csak izgalmas, ki lesz a balos miniszterelnök-jelölt.

Természetesen reagálok arra is, amit mondanak – nyilván név nélkül – azok az MSZP-s politikusok. Csak abban tudok hinni, hogy az MSZP őszinte szövetségkötési szándékkal ül pár nap múlva a tárgyalóasztalhoz. Hiszen a szocialisták is abban érdekeltek, hogy új szavazókat hozó, közös győzelmet eredményező megoldás szülessen. E tárgyalási céllal ellentétes, ha az egyik fél úgy érkezik, hogy csak ez vagy az lehet a miniszterelnök-jelölt. Arról érdemes beszélni, hogy ki képes több szavazatot hozni.

Tán az az értelme ennek a „ki legyen a főnök a balon” játéknak, hogy most dől el: a valószínűleg bekövetkező választási vereség után ki legyen az ellenzék vezére a következő ciklusban, s ki legyen Orbán 2018-as kihívója.

Erős szövetséggel már 2014-ben legyőzhető Orbán Viktor. És le is kell győzni. Politikai kampánytapasztalattal a hátam mögött mondom: amikor a választók döntő többsége kormányváltást szeretne, mint most, és olyan magas arányban vannak bizonytalanok, mint most, és olyan sokan várják, hogy kiforrja magát az ellenzéki oldalon a megoldás, mint most, nos, ilyenkor, ebben az elfogadhatatlanul átalakított választási rendszerben, az oligarchák által uralt hirdetési piaccal sújtottan se mondható ki, hogy ne lenne győzelmi esélye az ellenzéknek. Szemben az elemzői közmegegyezéssel úgy vélem, van oka aggódni Orbán Viktornak és a Fidesznek.

Bajnai Gordon azt nyilatkozta a minap a nyugat.hu-nak: „Tudom, hogyan leszünk képesek legyőzni a Fideszt.” De annál konkrétabb választ nem sikerült kihúzni belőle, hogy „széles szövetséget szeretnénk”, meg hogy „igyekszünk megszólítani a bizonytalanokat”. Ön ismeri a csodafegyvert?

Nincs csodafegyver. A mi dolgunk olyan szövetségi tárgyalást folytatni – legyen a végén akár közös, akár külön lista, alakuljon akár így, akár úgy az egyéni jelöltek sora -, ami megszólítja a bizonytalanokat. És ebben kulcskérdés a közös stratégia s az optimális szerepmegosztás. És ezzel a helyzettel összeegyeztethetetlenek az ultimáló mondatok. Mondom: nem heveskedni, megnyugodni, jó megoldást találni! Az összes feltétel adott a mindent a győzelemnek alárendelő, tiszta tárgyalásokra. Ne üzengessünk. Egy megoldás létezik: ajtótól ajtóig épülő kampánnyal eljutni a csendes többségig.

Azt is mondja Bajnai: „Elvették a köz médiáját, megteremtjük helyette a sajátunkat.” Lapot alapít az Együtt?

Akadnak modernebb eszközök a tájékoztatásra. Mivel a városi lapokat mindenütt megszállja a rendszerint fideszes polgármester, és nem ad teret a demokratikus nyilvánosságnak, ráadásul egyenlőtlenek a pénzügyi feltételek, így interneten, blogon, Facebookon, szórólappal, ingyenes újsággal, aktív utcai jelenléttel, ajtótól ajtóig zajló választói megszólítással kell eljutni a véleményvezérekhez. A köz médiája számunkra azt jelenti: emberekre épülő kampány kell.

Aktivistákkal hogy állnak?

A szükséges számú aktivista negyven százaléka az utolsó hónapokban fog jelentkezni, amikor már látja reális esélyét a kormányváltásnak. Jönnek majd telefonálni, szórólapozni, blogolni. De persze a hatvan százalékig el kell jutni decemberig.

A bíróság a héten elutasította az Együtt 2014 párt bejegyzését. Hogyhogy nem kiáltanak fideszes ármányt?

Mert nincs bestiális hátráltatás, ez egy sima technikai ügy. Semmi okunk megkérdőjelezni a magyar bíróság függetlenségét. Hiánypótlást kértek, aminek mi eleget teszünk. Június közepére bejegyeztethetővé válik az Együtt 2014 párt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik