Belföld

Megbuktatták Hoffmann Rózsát

hoffmann-rozsa(2)(960x640)(2).jpg (hoffmann rózsa, )
hoffmann-rozsa(2)(960x640)(2).jpg (hoffmann rózsa, )

Az Együtt-PM elégtelen bizonyítványt állított ki az oktatási kormányzatról.

Az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért (Együtt-PM) elégtelen bizonyítványt állított ki az oktatási kormányzatnak. Öt területet értékelve úgy látta, a kabinet mindegyiken megbukott. A választási szövetség szakpolitikusai az Emberi Erőforrások Minisztériuma mellett tartottak sajtótájékoztatót.

Szelényi Zsuzsanna úgy fogalmazott, a kormányzati lépések a kisgyerekektől az egyetemistákig minden korosztálynak károkat okoztak. A centralizáció szembe megy a gyerekek érdekeivel, és arra is alkalmatlan, hogy megfelelően szolgálja az iskolairányítást – tette hozzá.

Ercse Krisztina azt mondta, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ „nevű vízfej” százezernyi pedagógust hozott bizonytalan helyzetbe. A tanárokat emellett szerinte belekényszerítik a Magyar Pedagógus Karba, ahol központilag ellenőrzik és büntetik őket. A korai fejlesztés biztosításából is megbukott a kormány. Nem teremtették meg a szükséges feltételeket, így hely hiányában túlzsúfolt óvodai csoportok és általános iskolai osztályok alakultak ki.

Daróczi Gábor a hátrányos helyzetű gyerekekről beszélve azt mondta, hogy megszüntettek egy sor kiváló tanodát, miközben az egyházak és az Országos Roma Önkormányzat intézményeinek esetében szabad utat és pluszforrásokat biztosítanak – mint fogalmazott – „a felzárkóztatásba burkolt szeretetteljes szegregációnak”. A szakképzésben lecsökkentették a szakiskolák oktatási idejét és a közismereti tárgyakra fordítandó órák számát – közölte.

Szelényi Zsuzsanna szerint „tudás és jövőellenes” politikát folytat a kabinet a felsőoktatásban is, az elmúlt években ugyanis megvonták a területre szánt források 35-40 százalékát, pedig a tudás és a felsőfokú képzettség sokkal nagyobb esélyt kínál az elhelyezkedésre – hangsúlyozta. A kormány súlyosan veszélyezteti a felsőoktatási intézmények autonómiáját is – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik