Belföld

Tovább élhetnek a családi napközik

Ovoda(960x640)(2).jpg (óvoda)
Ovoda(960x640)(2).jpg (óvoda)

Átment egy LMP-s javaslat, nem kell mindenkinek állami óvodába járni.

Családi napköziben is teljesíthető lesz az óvodáztatási kötelezettség a gyermek hároméves korától – döntött a parlament kedden, egyhangúlag elfogadva az LMP-hez tartozó független képviselők javaslatát a köznevelési törvény módosítására.

Ertsey Katalin és Osztolykán Ágnes indítványa szerint az óvodáztatási kötelezettség annak az évnek a szeptemberéig teljesíthető családi napköziben, amelyben a gyermek betölti az ötödik évét. Ennek feltétele, hogy a családi napköziben a gondozó rendelkezzen az óvodapedagógus munkakör betöltéséhez előírt szakképzettséggel, és figyelembe vegye az óvodai nevelés országos alapprogramjában foglalt követelményeket.

A jogszabály 2014. szeptember 1-jén lép hatályba, mivel a köznevelési törvény ettől fogva vezeti be a hároméves kortól kötelező óvodáztatást. A független képviselők indoklásukban emlékeztetettek arra: korábban a kormány a férőhelyek hiányában ugyancsak javasolta, hogy családi napköziben is teljesíthető legyen az óvodáztatási kötelezettség, de ez akkor végül nem került be a törvénybe.

A törvénymódosítás elfogadása nem volt előzmény nélküli, május végén az oktatási bizottság ülésén Hoffmann Rózsa – a családi napköziket kihagyó – módosított javaslata volt terítéken: a Fidesz-frakción belül heves vita alakult ki, hogy támogassák-e, de végül – többek között a fideszes Révész Máriusz támogatásával – az ellenzéki indítványt szavazták meg. Ertseyék most elfogadott javaslata egyébként jelentős részben megegyezik a kormány korábbi előterjesztésével.

Korábban Ertsey azt mondta, szerinte a családi napközikkel kapcsolatos váratlan engedékenység annak is köszönhető, hogy az oktatási bizottságban ülő vidéki polgármesterek belátták: másképpen nem tudnák biztosítani a törvény szerint 2014-től kötelezően előírt óvodai férőhelyeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik