Belföld

Árvíz: Újra otthon a kitelepítettek, délen még kell a segítség

áradás paksnál (árvíz 2013, paks, )
áradás paksnál (árvíz 2013, paks, )

Az északi szakaszon folyamatosan térhetnek haza a kiköltöztetett lakók. Hétvégére levonuilhat a víz a fővárosi rakpartról. Délen még szükség van önkéntesekre és adományokra.

A dunai árhullám szintje a Budapest feletti szakaszon mindenhol meghaladta a valaha mért legmagasabb vízállást, és az eddigi tetőzések a fővárostól délre lévő szakaszon is megdöntötték a korábbi rekordot. A folyó hajnalban Tassnál tetőzött, északon lassan apad, délen a vártnál kisebb vízszintekre számítanak. A heves zivatarokat kísérő széllökések tönkretehetik a gátakat, amiknek még napokig bírniuk kéne.

Az elmúlt napok kihagyhatatlan képei

Kerekesszékes önkéntes, 80 éves homokzsákoló, menekülő állatok és az árvíz tükrében csillogó Parlament. Kattintson, ha kíváncsi a dunai áradás névtelen hőseire és legjobb életképeire!

20: 30 Esők lassítják az apadást

A Duna külföldi vízgyűjtő területén lehullott sok csapadék jelentősen lelassíthatja az apadást Magyarországon – figyelmeztetett az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT). emlékezetettek, hogy apadáskor a nagyrészt földből épült árvízi művek szilárdsága, állékonysága jelentősen csökken. Ennek megfelelően ebben az időszakban is biztosítani kell a vízügyi szolgálat szakemberei részéről a fokozott odafigyelést.

Magyarországon jelenleg több mint 800 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség. Ebből rendkívüli védekezés van érvényben csaknem 540 kilométeres szakaszon.

A kedd este 8 órai adatok szerint Nagybajcsnál a múlt péntek éjjeli 907 centiméteres tetőzési szintről 612 centiméterre, Budapestnél a vasárnap éjjeli 891 centiméteres tetőzési szintről 833 centiméterre csökkent a vízszint. Bajánál, ahol szerda estére 995 centiméter körülre várják a tetőzést, kedd este 8 órakor 984 centiméteres vízszintet mértek.

20:00 Holnap már megáll a metró a Batthyány-téren

Este már begyűjtik a homokzsákokat. Tarlós István főpolgármester a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta, még nem tudnmi, mi lesz az ideiglenes védművek további sorsa.
A Batthyány téren szerdán üzemkezdettől újra megáll a metró, de a HÉV egyelőre ezután is csak a Margit hídig jár.

8 méteres vízállás alatt nem fenyegeti veszély a védműveket, 6 méter 45 centiméteres vízmagasságnál pedig az alsó rakpartokat is vissza tudják adni a forgalomnak. Ez a vízügyi szakértők számításai szerint június 17. körül várható
Tarlós István szerint, más szakemberek korábban vasárnap reggelt jósoltak.
Budapestnél kedd este 8-kor 833 centiméter volt a Duna vízállása.

18:40 Újabb kitelepítettek tértek haza

Visszaköltözhetett 69 ideiglenesen kitelepített lakó Szigetmonostor horányi részébe kedd délután.Az érintett száz ház közül a védvonalaktól legtávolabb eső negyvenbe térhettek vissza az emberek.
A településen húsz rendőr őrzi az üresen maradt házakat.

Vasárnap délután azért kellett sokaknak elhagyniuk Horányt, mert a Szentendre felé eső oldalról egy magaslaton átbukott a Duna, és a víz utat tört a lakott terület felé.160 embert telepítettek ki.
A többi lakó hazatérése még kérdéses.

18:00 Hétvégén felbukkanhat a fővárosi rakpart

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője jósolta, hogy vasárnapra minden bizonnyal elhagyja a Duna vize az alsó rakpartot is.

A fővárosban szerdán várhatóan harmadfokúra mérséklik a most még rendkívüli árvízvédelmi készültséget.
Láng István ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az apadás is veszélyes.

17:15 Veszélyes lehet az árvizi homokzsák újrahasznosítása

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) figyelmeztetett, hogy a védekezéshez használt homok fertőzésforrást jelenthet, ezért azt építkezésnél még lehet használni, de játszótérre nem kerülhet belőle, sőt sehol máshol olyan helyen ahol közvetlenül érintkezhet az emberi bőrfelülettel. A zsákokat is csak hulladék és építési törmelék gyűjtésére lehet használni, élelmiszer gyűjtésére, tárolására viszont nem.
Bővebben itt találja a szabályokat.

16:20 Békés kitelepítés Bátán

Kiköltöztek az árvíz miatt veszélyeztetett házak lakói a Tolna megyei Bátán. 25 ember kitelepítését még tegnap rendelték el ma délután 4 órai határidővel.

A község polgármestere délelőtt még arról számolt be, hogy 19 ember a felszólítás ellenére sem hagyta el otthonát, délutánra viszont önként kiköltöztek, hozzátartozóikhoz mentek vagy a község sportcsarnokában találtak szállást.

Az 1700 fős faluban szerdán várható a dunai árhullám tetőzése, 90-100 lakóház van veszélyben.

15:40 Újabb árvizi tolvajok

Egy 20 és 16 éves fiút kaptak el, azzal gyanúsítják őket, hogy múlt szerdán elloptak egy aggregátort a Dunaalmás és Almásfüzitő közötti nyúlgát mellől. Kilenc liter benzint is zsákmányoltak. Valószínűleg sokat fognak fizetni ezért. Tavasz óta súlyosabb büntetés jár azoknak, akik vészhelyzetben lopnak. Két nőt nemrég 4 hónap börtönre ítéltek pár homokzsák ellopása miatt.

Dunaszentpálon egy férfi tűzoltó zubbonyt lopott és abban ivott az alpolgármester számlájára. Részletek itt.

15:20 Ingyen áram a cseh károsultaknak

A cseh állami többségi tulajdonában álló CEZ áramszolgáltató háromhavi számlát enged el azoknak az árvízkárosultaknak, akiknek a házát legalább 50 centiméteres víz árasztotta el, a 10-50 centiméteres vízkárt elszenvedők pedig egy hónapot úsznak meg.

Csehországban június eleje óta van árvízi készültség, miután a jelentős esőzések hatására több folyó is megáradt. A hatóságok hétfőn tizenegy áldozatot tartottak számon, négy ember eltűnt.

15: 10 Szociális otthonok veszélyben

Az árvíz miatt készültség van a Római-part közelében lévő Ányos utcai idősek otthonában. Az intézményben folyamatosan figyelték a vízszint emelkedését, kiürítési és mentési terv készült.

Az újpesti, Váci úti éjjeli menedékhelyet és nappali melegedőt már pénteken ki kellett üríteni. A lakókat ideiglenesen a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek négy telephelyén szállásolták el. A közeli, árvíz által veszélyeztetett helyeken sátorozó 32 hajléktalant is elszállásolták.

A 11-es főút lezárása miatt megközelíthetetlen volt a visegrádi idősek otthona is, a lakókat azonban zökkenőmentesen el tudták látni.

15:00 Hazaértek a győrújfaluiak

Alighogy bejelentették, hogy visszatérhetnek a kitelepítettek, meg is érkezett egy busz busz tucatnyi emberrel, a győrújbaráti sportcsarnokban elhelyezettek tértek vissza elsőként.

A tetőzéshez képest Győrben már két métert apadt a Mosoni-Duna szintje, jelentősen csökkent a gátak terhelése, szinte nincsenek már olyan árvízi jelenségek, amelyek ellen küzdeniük kellene.

14:50 Paksnál az árhullám csúcsa

Dunaföldvárnál reggel óta már két centit apadt a folyó. Ott a tetőzéskor 16 centivel volt magasabb a vízállás, mint a korábbi rekord idekjén (703)

Paksnál reggel 891 centimétert mértek, délután kettőkor egy centivel kevesebbet. Egy helyen volt szükség a töltés jelentősebb homokzsákos leterhelésére, más komoly beavatkozást nem jelentettek.

A környéken a töltések magassága egy-másfél méterrel haladja meg a folyó vízszintjét.

14:30 Kórházak készenlétben

A Fejér, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya megyei kórházak felkészültek arra, hogy ha evakuálni kell a lakosságot, akkor fogadni tudják a rászoruló betegeket és ápoltakat.
A dunaújvárosi, a Bács-Kiskun Megyei Kórház kalocsai telephelye, a bajai és a mohácsi kórház folyamatosan kapcsolatot tart a katasztrófavédelmi szervekkel. A gyógyszer- és élelmiszerkészleteket feltöltötték, gondoskodtak az esetleges áramkimaradások áthidalásáról.

Északon már apad a folyó, ezért a komáromi Selye János Kórház alagsorában működő kardiológiai, gasztroenterológiai és gyermekpulmonológiai szakrendelések visszaköltözhetnek a helyükre. Szerdától újra fogadják a betegeket az egynapos sebészeti és nőgyógyászati, a nappali kórházi részlegek, valamint az aktív reumatológiai osztály. A város központjában lévő rendelőintézetben zavartalan az ellátás. A gyógyfürdő még zárva van, így a kórház az itt működő reumatológiai szakrendelését a rendelőintézetbe költöztette.

14:15 Győr legmegkapóbb árvizi fotói

Ez csak egy:

A többit itt láthatja:

14:10 Orbán: A gumicsizma kora lejárt

A miniszterelnök elfeledett magyar szavakat mormol fáradtan:

 

 

14: 00 “A háborút még nem nyertük meg”

A következő napokban sem csökkenhet a figyelem, hiszen a Duna áradása miatt a gátak átáztak, a töltések lazák, a megépített védvonalak átnedvesedtek – közölte Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott, a főváros védelmi bizottságának elnöke. Úgy fogalmazott: “a hatalmas árhullámmal vívott ütközetet megnyertük, de a háborút még nem”.

A kormánymegbízott kitért arra, hogy még tart az információgyűjtés a Duna vízgyűjtő területén elmúlt napokban lehullott csapadék mennyiségéről, addig nyilvánvalóan nem bontják el a gátakat, amíg nem kapnak tiszta képet arról, mi várható a következő napokban, hetekben.

13:36 Újabb változások Budapesten

Dél óta ismét behajthatnak a budapestiek a XI. kerületben a Hamzsabégi útra. Az 53-as, a 150-es és a 250-es autóbuszok újra érintik Újbuda-központ felé a Nagyszőlős utca, a Hollókő utca és a Vincellér utca megállót, a 240E jelzésű buszok pedig megint megállnak a Budaörsi út/Villányi út megállóban.

Változik a forgalmi rend Buda belső területén is: a II. kerületi Horvát utca egyirányú lesz a Csalogány utca felé. A másik irányba csak a tömegközlekedési járművek hajthatnak be, így zavartalanul közlekedhet a 11-es, a 86-os, a 111-es, valamint a HÉV-pótló busz is.

13:28 Példás összefogás Visegrádon is

Sikerült megóvni Visegrádot a Dunától, a folyó vízszintje a vasárnapi 7,5 méteres rekordszinthez képest kedd délre 7 méter alá csökkent -mondta Félegyházi András, a város polgármester.
Hozzátette, hogy a hotelek, éttermek tulajdonosai és dolgozói a lakosság nagy részével együtt példás összefogással és rengeteg munkával járultak hozzá a védekezéshez. Az előbbi körből volt, aki az irányításba is besegített, mások az önkéntesek elszállásolásán, illetve napi 100-150 adag ebéd előállításán és gátakra szállításán munkálkodott.

13:20 Készenlétisek sietnek délre

A Készenléti Rendőrség állományából 240 rendőrt vezényeltek a déli megyékbe, hogy segítsék az árvízi védekezést.

Tolna megyébe 120 rendőr 25 gépjárművel érkezik, őket Bátaszéken és Szekszárdon szállásolják el. Az odavezényelt rendőri erők kijelölt egységei Bátán vesznek részt a kitelepítés előkészítésében. További 120 rendőr 24 gépjárművel Bács-Kiskun megyébe indult, őket Baján és Dávodon helyezik el. A kivezényelt rendőrök 12-24 órás szolgálatot látnak el, így a járőrfelszerelés mellett gumicsizmával és esőkabáttal is felszerelték őket.

13:10 Újra benépesülhet Győrújfalu

Kedd délután két órától hazatérhetnek az árvíz miatt múlt pénteken kitelepített Győrújfalu lakói. A lakóknak a település polgármesteri hivatalában kell jelentkezniük, és onnan rendőri kísérettel mehetnek haza. Ez azért fontos, hogy jegyzőkönyvben rögzítsék az ingatlan átvételét, illetve azt, ha netán bűncselekményre utaló nyomot találnak.

Múlt péntek este, hangsúlyozottan elővigyázatossági intézkedésként telepítették ki a másfél ezer lakosú szigetközi települést, amelynek határában akkor már napok óta a legnehezebb árvízi helyzet alakult ki.

13:08 Élelmiszer adományokat várnak!

A védekezésben résztvevő jelentős erők ellátásához továbbra is fogadja az élelmiszer adományokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Közleményük szerint a gyűjtés az alábbi helyszíneken folyik: Budapest a III. Kelta u. 5., Szekszárd, Hunyadi u. 4., Mohács, Kossuth u. 58., Pécs, Apafi u. 101., valamint Kecskemét Hoffmann János u. 11., Békéscsaba Bartos udvar 2., Szeged Csanádi u. 9. Információ: arviz@maltai.hu, telefon: (06-1) 391-4700

12:56 A németeknél már….

…több ezer embert kellett kitelepíteni, miután a heves esőzések miatt megáradt Elba kilépett a medréből és elöntötte a környező településeket. Fischbecknél átszakadt a töltés, ezért tíz falu lakóit evakuálták. A hatóságok lezárták az ország egyik fő vasútvonalát és egy hidat Fischbeck mellett.

12:50 Még mindig várják a segítőket

Bővült az információs térkép, amelyről tájékozódni lehet az árvízi védekezéssel kapcsolatban.


Árvíz 2013. – Segít(s)ünk! – Percről percre nagyobb térképen való megjelenítése

12:39 Bajnai lapátol és zsíros deszkát tol

Az alábbi poszt került ki a volt kormányfő Facebook-oldalára:

“Bár Budapestet már elhagyta az ár, de délen még mindenki munkájára szükség van a védekezésben. Reggel szülővárosomban, Baján segítettünk a barátaimmal.”

Fotók is vannak, például ez:

12:37 TEK-eseket küldtek Bajára

A Terrorelhárítási Központ ma hajnalban 221 fővel csatlakozott az árvízvédelemben résztvevőkhöz Baján. Hajdu János tábornok, a TEK főigazgatója személyesen irányítja a helyszínen a védekezést – derül ki az Országos Műszaki Irányitó Törzs közleményéből.

A Duna vízszintje nagyon lassan apad, ezért a felső szakaszon lévő védekezés továbbra is nagyon lényeges. „Ha lehet, most még fontosabb a fegyelmezett munka, a védelmi terv összeállítása, az erőforrások beosztása. A most következő 2-3 napban még nem lélegezhetnek fel a védekezésben résztvevők a felső szakaszok védelmét illetően sem” – áll a közleményben

12:27 Kész az ideiglenes védmű Bátán

Befejeződött az ideiglenes védmű kiépítése a Tolna megyei Bátán, ahol várhatóan szerdán, az eddigi legnagyobb vízállást több mint 30 centiméterrel meghaladó szinten tetőzik a dunai árhullám – közölte a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese.

12:04 Szendvicsgyárrá alakult egy budapesti lakás – segítséget kérnek

Az alábbi bejegyzést találtuk az Árvíz 2013 Összefogás Facebook-oldalán:

“A Mosonyi utcai szendvicsgyár köszöni az eddigi segítséget! Tegnap körülbelül 3000 szendvicset küldtünk ki: már reggel hatkor ment Szigetmonostorra kb. 700 adag, de küldtünk a XIII. kerületi tűzoltóságnak, Óbudára és a Lukács fürdőhöz is. Este közel ezer adag ment Szigetmonostorra és Szentendrére.

Ma hajnalban Bajára indult egy adag, de épp e percekben küldtünk el Monor felé a Katolikusz Karitász segítségével több mint ezer szendvicset és bő száz liter ásványvizet. Vasárnap 4000, hétfőn kb. 3000 szendvics készült el. Ma délig igyekszünk ismét elérni a 4000-es számot.

Amire szükségünk lenne: zsömle, margarin, sajt, felvágott, paprika és alufólia. Az élelmiszert a Keleti pályaudvar melletti Mosonyi utca 1-es számhoz várjuk (egészen a sarkon a zöld kerítéshez).

Ha kérdés van, keressétek Sipos Zoltánt a 06-20/498-6847-es telefonszámon. Köszönjük a segítséget!”


Fotó: Facebook

11:55 Fejérben nem kell több homokzsák

Lassú apadás kezdődött a Duna Fejér megyei szakaszán is. Homokzsákos védekezésre kedd délelőtt óta nincs szükség – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelem. A továbbiakban az eddig kiépített védművek állapotát kell folyamatosan ellenőrizni. Adonynál két helyen buzgárok alakultak ki, de azok egyike sem jelent veszélyt a lakosságra. Ercsinél időszakonként a hajóállomás mögötti játszótérről szivattyúzzák a vizet a környező épületek megóvása érdekében. Hasonló munka zajlik Kisapostagon is. Emellett a katasztrófavédők fokozottan figyelik a löszfalas partszakaszokat Ercsiben, Kulcson, Rácalmáson és Dunaújváros-Táborállásnál.

11:19 Biztosítási gyorstalapló árvízkárosultaknak

Mikor fizet a biztosító és mikor nem? Mit kell tennie annak, akinek a házát elöntötte a víz? Hasznos tanácsok egy biztosítási szakembertől, bő öt percben.

11:04 Másképp járnak a vonatok is

Továbbra is jelentős korlátozások vannak érvényben a vasúton. A fővárosi útlezárások miatt ugyanakkor a MÁV-Start az elővárosi vonatokat és a távolsági járatok egy részét dupla szerelvényekkel közlekedteti. A nemzetközi vasúti közlekedésben jelentős, 40-120 perces késésekre kell számítani, de több járat még napokig nem tud közlekedni. Részletek a megváltozott vasúti közlekedésről itt! >>>

10:57 Árvíz után: hogyan és mit fertőtlenítsünk?

Nem mindegy, mivel mosunk kezet, ruhát, edényt, és hogyan fertőtlenítjük az ár levonulása után a talajt. Tanácsok az ÁNTSZ-től itt. >>>

10:44 C-vitaminbomba a gáton dolgozóknak

Nagy dózisban C-vitamint osztanak keddtől a nagymarosi gáton dolgozóknak. Így akarják az emberek ellenálló képességét növelni és megvédeni őket a fertőzésveszélytől – közölte a város polgármestere.

10:40 Paksnál tart a tetőzés

Dunaföldváron hajnali 4 óra óta, Paksnál 7 óra óta változatlan a Duna vízállása, az ettől északra lévő mérőállomások szerint mindenütt apad a folyó. Dunaföldváron 721, Paksnál 891 centi most a vízállás. Friss előrejelzés az Országos Vízjelző Szolgálattól:

Forrás: vizugy.hu

10:25 Macskát mentettek a víz elől

A komlói állatvédők Facebook-oldalán az alábbi fotó lett a hétfői nap képe:

10:11 Megközelíthetetlen települések, útlezárások

Az országban csaknem 158 kilométernyi közúton van forgalomkorlátozás, ami 58 útszakaszt érint. Pilismarót, Dömös és Kisoroszi település közúton továbbra sem közelíthető meg. Győr-Moson-Sopron megyében 4, Komárom-Esztergom megyében 22, Pest megyében 15, Tolnában 3, Bács-Kiskunban 10, Fejér megyében pedig 4 szakaszon van korlátozás. Részletek itt! >>>

10:08 Eközben Ausztriában…

… felhőszakadás okozott újabb elöntéseket. Több száz tűzoltó vonult bevetésre keddre virradó éjszaka elöntött házakhoz és pincékhez egy felhőszakadás után az ország északkeleti részén és Stájerországban.

9:58 Visszafolyik a szennyvíz több településen

A Duna felső szakaszán kármentesítésre, délen a tetőzésére készülnek a népegészségügyi szervek, köztük az Országos Tisztifőorvosi Hivatal százhatvan szakembere. A Szigetközben és Győr térségében problémát okoz, hogy a csatornák telítődtek, a szennyvíz több helyen túlcsordul. A helyzet megoldásához a katasztrófavédelmi erők nyújtanak segítséget.

A visszaáramló szennyvíz a Pest megyei Dunabogdányban is feladatot jelent, ez körülbelül 100-120 embert érint. Az érintett házakban van vezetékes ivóvíz, de a környéken lajtos kocsiból is kapható folyóvíz, a kézfertőtlenítéshez pedig hipót vittek a településre. A fővárosban továbbra sem okozott minőségromlást a vezetékes ivóvízellátásban az árvíz, Budapesten a csapvíz biztonsággal fogyasztható. Dömösön, Pilismaróton és Dobogókőn viszont a vezetékes ivóvíz csak forralás után alkalmas emberi fogyasztásra, ezeken a településeken zacskós vizet is osztanak.

A védekezés során többeket kullancs csípett meg, ezért az ÁNTSZ arra kéri a védekezésben résztvevőket, hogy munka után vizsgálják át a testüket. A hivatal emellett a higiénés szabályok fokozott betartását kéri.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

9:49 Dunaszegen négy utcát elöntött a víz

Négy utcát öntött el a fakadóvíz a szigetközi Dunaszegen. A település polgármestere kedd reggel elmondta, hogy a falu töltéshez közeli részein az árral párhuzamosan jelent meg a víz.

9:40 Nem térhetnek haza a horányiak

Biztonsági okokból még nem térhet vissza a Szigetmonostorhoz tartozó horányi ingatlanába a vasárnap kiköltöztetett 162 ember – közölte Molnár Zsolt, a település polgármestere.

9:39 Korlátozzák a teherjárművek közlekedését a fővárosban

Továbbra is fenntartják a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó nehézgépjárművek forgalmának korlátozását Budapest több részén. A tilalom alól kivételt jelentenek a védekezésben részt vevő, erre engedéllyel rendelkező gépjárművek.

A forgalomkorlátozás a III. kerületi Külső Bécsi útra, a Bécsi útra és a Vörösvári útra; a Hungária körút VIII. és XIV. kerületi szakaszára; a X. kerületi Könyves Kálmán körútra; a IX. kerületi Mester utcára; továbbá a XIII. kerületben a Róbert Károly körútra, a Lehel útra, a Béke útra, a Margit hídra és az Árpád hídra vonatkozik.

9:36 Kósa Orbán védelmére kelt

Nem igaz, hogy kampányfogás Orbán Viktor jelenléte a gátakon. Ezt mondta Kósa Lajos az M1 Ma reggel című műsorában az ellenzéki pártok kritikájára reagálva. A kormányfő nem az árvízi védekezés szakmai irányítása miatt van jelen a Dunán levonuló árhullámot kísérve a gátakon, hanem azért, hogy személyes tapasztalatai útján hozza meg a védekezéshez szükséges politikai döntéseket, és jelenlétével erőt adjon a védekezésben dolgozóknak – fogalmazott a Fidesz ügyvezető alelnöke.

9:32 Derékig gázolnak a vízben Nagymaroson

Több helyen csak pallókon lehet megközelíteni a házakat.

8:43 Így közlekedj, Budapest!

Egy hétig még biztosan marad az árvíz miatti megváltozott közlekedési rend a fővárosban. A BBK Facebook-oldalán közölte a legfontosabbakat ma reggel. Eszerint a Váci úton megszűnt a sávlezárás az Árpád úti csomópontnál, a Bem rakpart, a Batthyány tér térsége és az alsó rakpartok azonban továbbra is lezárva maradnak. A fővárosiakat és az ingázókat egyaránt arra kéri a közlekedési vállalat, hogy autózás helyett válasszák a közösségi közlekedést! Részletek itt! >>>

8:30 Orbán: Még másfél-két nehéz napunk van

A kormány keddi ülésén megkezdi az eddigi árvízi károk felmérését, és rendelkezik a helyreállítási munkálatok ütemezéséről – közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedd reggeli tököli sajtótájékoztatóján.

“Még másfél-két nehéz napunk van, és ha azon túl vagyunk, akkor már közel leszünk ahhoz, hogy sikert jelenthessünk be, de ehhez még két nap megfeszített munka és két nap megfeszített figyelem szükséges” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy jelenleg Dunaújváros alatt tetőzik az árhullám, amely szerdán éri el Baját, csütörtökön pedig Mohácsot, majd elhagyja Magyarországot. Eddig összesen 9 millió 697 ezer homokzsákot használtak fel, a 807 kilométer hosszan zajló árvízi védekezésből 538 kilométeren van érvényben rendkívüli fokozat, és 1565 embert kellett kitelepíteni. Orbán Viktor jelezte, hogy az érintett lakók visszatelepítése fokozatosan megkezdődik. Budapest azonban még nincs túl a közvetlen veszélyhelyzeten, ez várhatóan keddről szerdára virradó éjszaka, éjfél körül lesz kijelenthető.

Hende Csaba honvédelmi miniszter bejelentette, hogy a kormány úgy határozott: mintegy ezer magyar honvéd segítségét ajánlja fel Szerbiának az árvízi védekezéshez.

8:24 Dunaföldvárnál tetőzik a folyó

Kedd hajnali 4 óra óta 721 centiméteren áll a Duna vízszintje a településnél. Ez 18 centivel haladja meg a korábbi csúcsot. Adonynál éjfél óta 4 centimétert apadt a vízszint, Tassnál is lassú apadás kezdődött, ott hétfő este 10 óra óta 3 centit csökkent a víz szintje. Paksnál még nem tetőzik a Duna, ott reggel 7 órakor 891 centiméteres vízszintet mértek. Bajánál a Duna szintje éjfél óta 8 centit emelkedett, legutóbb 972 centit mértek. Mohácsnál éjfél óta 10 centit duzzadt a folyó, legutóbb 927 centin állt.

8:12 Orbán Viktort a vihar sem állíthatta meg

Egy videóba sűrítették a kormányfő hétfői napját. A miniszterelnök Bátától Baján át a Gemenci erdőig végigőrjáratozta a déli országrészt. Szalámizott a hátsó ülésen, tartott villámsajtótájékoztatót, és fontos telefonbeszélgetést is bonyolított. Íme >>>

08:02 Továbbra is lassú az apadás Győr-Moson-Sopronban

A Duna menti és a Mosoni-Duna bal parti belvízvédelmi szakaszon másodfokú a készültség, a Rábca menti belvízvédelmi szakaszon elsőfokúról szintén másodfokúra emelték. Az elmúlt napon elöntött terület nagysága 4049 hektár volt.

Győrújfalun továbbra is töltéserősítést, bordázást végeztek. Koroncón a híd alól távolították el az uszadékot, valamint egy helyen bordás kitámasztást alakítottak ki. Dunaszentpálon stabil a helyzet, figyelték és elhárították a buzgárokat. Zsejkepusztán a földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, de a szivárgásokat megszüntették.

07:36 Talajvíz okoz gondot Komáromban

Komáromnál még a legmagasabb, harmadfokú riasztás van érvényben, de az esti órákra visszatérhet medrébe a Duna. A következő napokban még számos árvízi kísérőjelenséggel kell számolni a városban. A megemelkedett talajvíz miatt egy, az Erzsébet hídra vezető útkereszteződésben megsüllyedt az útburkolat, a vasúti pálya töltése alól pedig “eltűnt” a tartótalaj.

A polgármesteri hivatal újabb önkéntesek segítségét már nem várja, ezért a három ügyeleti mobilszámot megszüntették.

Esztergomban hétfő este tíz órától újra megnyitották a várost a Párkánnyal összekötő Mária Valéria hidat.

07:26 Baranyában már nem számítanak rekordra

A Duna Baranya megyei szakaszán felkészülten várják a folyó tetőzését, A legintenzívebb védekezést folytató településen, Dunaszekcsőn csaknem 50 ezer homokzsákot használtak fel, és a védmű építésének utolsó fázisaként már a kompkikötőt is lezárták. A munkálatokban naponta 160 ember vett részt. A folyó baranyai szakaszán továbbra is másodfokú a készültség, és valószínű, hogy sem Dunaszekcsőnél, sem Mohácsnál nem lesz árvízi rekord.

Akorábbi tájékoztatás szerint a Duna vízszintje Mohácsnál 955 centiméter, Dunaszekcsőnél 965 centiméter lesz, azonban lehet ennél 15 centiméterrel magasabb és alacsonyabb is. A rekordmagasság 984, illetve 992 centiméter.

07:22 Áttelepíti erőit a honvédség délre

Kisapostagon és Ráckevén éjfélkor fejezték be a katonák feladatukat, az Országos Műszaki Irányító Törzs igényének teljesítését követően Szigetmonostorról is kivonta erőit a honvédség.

Hétfő délután kétszáz katona érkezett Bátára, illetve a Duna déli szakaszán folytatódott az erők átcsoportosítása, a Dunaföldvár-Mohács közötti terület védelmére – két bázislaktanyába, Kalocsára és Decsre – összesen ezerkétszáz katonát vezényeltek Mi-8-as és Mi-17-es helikopterekkel és egyéb speciális technikai eszközökkel.

Emellett a honvédség továbbra is jelen van Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében, valamint a Dunakanyarban és Budapesten is.

07:18 Hosszabb ideig lezárva maradhat a 2-es főút

A hétfő este mért csaknem nyolc méteres vízszinthez képest legalább egy méternyit kell apadnia a Dunának ahhoz, hogy újra megnyissák a 2-es főút Dunakeszit a fővárossal összekötő szakaszát.

Az elmúlt napban 10-12 centiméterrel alacsonyabb vízszintet mértek a tetőzéshez képest, a 2-es főút töltésként is szolgáló szakaszán tapasztalt szivárgások miatt a teljes zárás egyelőre érvényben marad.

07:10 Nem viszi el az ár a költségvetést

Van miből fedezni az árvíz költségeit, csak a katasztrófavédelemnél több mint 51 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek egy részét a helyreállítási munkákra lehet költeni, a Belügyminisztériumnál és a helyi önkormányzatoknál vis maior keret van, ezek 8 milliárd forintot tesznek ki. Bővebben itt.

06:10 Nem kizárható a heves zivatar a Duna mellett

Kedden az északnyugati országhatár és Esztergom közötti szakaszon nagy eséllyel, a további Duna szakaszon kisebb valószínűséggel várható eső, zápor. Zivatar inkább a főváros térsége, valamint attól délre valószínű, heves zivatar esélye pedig csekély – de teljesen nem kizárható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 25 fok között várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szerdán 10 és 15 fok között alakul. Szeles időre számíthatunk, átmeneti viharos széllökésekkel.

Citromsárga figyelmeztetés van érvényben Komárom-Esztergom, Pest és Fejér megyében. Részletek a várható időjárásról itt.

05:52 Tassnál tetőzik a Duna

Folytatódik a Duna tetőzése Tassnál kedd hajnalban, a folyó vízszintje hétfő este 10 óra óta változatlan a térségben, a felső szakaszon viszont tovább apadt a vízszint.

A Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóság kedd hajnali adatai szerint Adonynál éjfél óta 3 centimétert apadt a vízszint, Tassnál pedig hétfő este 10 óra óta változatlanul 908 centiméteren áll a vízmérce. Dunaföldvárnál négy óra leforgása alatt 1, Paksnál 3 centimétert emelkedett a Duna, előbbi vízmércénél 721, utóbbinál 889 centiméteres vízállást mértek a szakemberek. Bajánál a Duna 964 centiméterről 967-re emelkedett, Mohácsnál pedig 917-ről 921-re nőtt a vízszint 4 óra alatt.

Budapesten tovább folytatódott a lassú apadás, az éjféli 871 centiméteres vízállás hét centiméteres csökkenéssel hajnali 4 órára 864-re apadt, Nagymarosnál 9, Esztergomnál 10, Komáromnál 15, Nagybajcsnál pedig 14 centimétert apadt a Duna.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint változatlanul 807 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, ebből harmadfokú 62, rendkívüli pedig 538 kilométeren.

05:48 Nem okozott gondot a budapesti vihar

A budapesti védművek stabilak, jól bírják a terhelést, hibáról, megrongálódásról nincs információ. A tájékoztatás szerint folytatódik a lassú apadás, 24 óra alatt húsz centiméterrel csökkent a Duna vízszintje, de még mindig 11 centiméterrel haladja meg az eddigi rekordot, a 2006-os vízszintet.

A fővárosban 1 millió 455 ezer homokzsákot, 12 ezer köbméter homokot építettek be a védművekbe és 18 szivattyú működik. Jelenleg 826-an vesznek részt a védelmi munkákban, köztük hivatásosok és önkéntesek is.

Budapesten jelenleg hat helyszínen folyik védekezés, Pünkösdfürdőnél ellennyomó medencéket építettek, a Királyok útjánál és az Aranyhegyi patak Szentendrei úti szakaszán a buzgárokra kell kiemelten figyelni. A Dagály fürdőnél a késő esti órákban is sokan dolgoztak a gát megerősítésén, a Rév utcánál pedig végeztek a védművek kiépítésével. A Bem rakparton állandó figyelőszolgálat ellenőrzi a gátak állapotát és a csatornákban lévő víz mennyiségét. A térségben a hétfő délutáni esőzés nem okozott problémát.

A Margitszigeten továbbra is nagy erőkkel folyik a védekezés, állandó figyelőszolgálat működik, a sziget belsejét is folyamatosan ellenőrzik, mert az esetleges buzgároknál ellennyomó medencéket kell építeni. A védekezésben hétfő éjjel óta csak hivatásosok vehetnek részt, akiknek kötelező a mentőmellény viselése – tájékoztatott az operatív törzs.

A hétfői nap összefoglalóját ide kattintva megtalálja.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik