Belföld

Egy hete a gátakon

Katonák a gáton (katona, árvíz, hódmezeővásárhely, debrecen, védekezés, )
Katonák a gáton (katona, árvíz, hódmezeővásárhely, debrecen, védekezés, )


Búvárokkal, egészségügyi, logisztikai és élelmezési szakemberekkel, illetve speciális technikai eszközökkel segíti az árvízi védekezést a MH 5. Bocskai István Lövészdandár. Összefoglaló a hódmezővásárhelyi és a debreceni katonák elmúlt  hetéről.

Június 4. óta vesznek részt a dunai árvízi védekezésben az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái. A hódmezővásárhelyi helyőrségből, múlt hét kedden 450-en indultak útnak a katasztrófa sújtotta területekre. Őket mostanáig több mint 130 vásárhelyi hivatásos követte. A debreceni katonákkal együtt jelenleg csaknem 1800-an dolgoznak a gátakon. A dandár nem csak emberekkel, rohamcsónakokkal, kétéltű járművekkel, alumínium ladikokkal is segíti a védekezési munkálatokat. Az állomány tagjait először Győr, illetve Tát környékén vetették be. Az elmúlt, közel egy hétben részt vettek az említett települések mellett, többek közt Ásványráró, Dunaszentpál, Esztergom, Gönyű, Győrújfalu, Győrzámoly, Koroncó, Lipót, Pilismarót és Szentendre gátjainak védelmében.
– Tisztességgel, becsülettel helytállunk, nagyon jó az együttműködés a többi alakulattal. Sokat dolgoznak és a maximálisat nyújtják csapataink – mondta el a védekezéshez kivezényelt munkacsoportokat végigjáró Huszár Ferenc alezredes, az MH5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségének megbízott parancsnoka.

A munkálatok tovább folynak. Budapesten már tetőzött a Duna, így a védekezésben részvevő erőket a héten a fővárostól délre eső Duna-szakaszokra összpontosítják majd. A mai nap folyamán több száz bocskais katonát, 4 PTSZ-M lánctalpas szállítójárművet, rohamcsónakokat és más technikai eszközöket csoportosítanak át Győrből Kalocsára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik