Belföld

Balog csak a szépre emlékezik

Balog Zoltán  (Balog Zoltán )
Balog Zoltán  (Balog Zoltán )

Cáfolta az emberi erőforrások minisztere, hogy megzavarták a Zürichi Egyetemen tartott előadását.

Balog Zoltán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn azt mondta, a tiltakozók az épületen kívül voltak. Vasárnap több médium arról írt, a miniszter pénteki, a magyarországi roma integrációról szóló, a Zürichi Egyetemen tartott előadását félbeszakították a magyarországi roma kisebbséget sújtó vélt hátrányos megkülönböztetés ellen tiltakozók. A tárcavezető közölte: nagy érdeklődés kísérte előadását, amit senki sem zavart meg.

Ellenkezőleg, amikor a cigány és nem cigány magyarok együttélésével kapcsolatos “pozitív bejelentéseket” tett – mint például, hogy szeptembertől az iskolákban tanítják majd a cigányság történetét és kultúráját -, azt a mintegy kétszáz fős hallgatóság tapssal fogadta – részletezte a miniszter. “Ez volt a józan, értelmes többség, aztán hogy volt ott tíz-húsz ember, akik közben kint fasisztáztak, az szerintem őket minősíti” – tette hozzá Balog Zoltán.


Fotó: MTI / Földi Imre

Az AFP az ATS svájci hírügynökségre hivatkozva adott hírt szombaton arról, hogy előző este az egyetem előtt mintegy harminc “szélsőbaloldali” tüntető tojásokat dobált, de a rendőrség közbelépett. Egy embert őrizetbe vettek és kihallgattak, majd rögtön szabadon engedtek, egy rendőr pedig könnyebb sérülést szenvedett az egyik combján – idézte az ATS a rendőrség egyik szóvivőjét.

Vasárnap az Emberi Erőforrások Minisztériumához eljuttatta az MTI-nek Oplatka András levelét. A Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci lap volt magyarországi tudósítója, az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem professzora, az MTA tagja ezt írta: “Tehát. Ami igaz: az egyetem előtt 20-30 diák, aki az erősen baloldali, úgynevezett “kritikus politika/ Zürichi Egyetem” csoportosuláshoz tartozik, a minisztert megkísérelte megdobálni, mire a rendőrség közbeavatkozott. Nem igaz viszont, hogy az előadást bárki megzavarta volna. Az egyórás előadás s az ezt követő vita mintegy kétszáz főnyi hallgatóság előtt a legnagyobb rendben, minden incidens nélkül zajlott le.

Az MTI tudósítójának megállapítása, hogy a közönség az előadást erős tapssal jutalmazta, megfelel a valóságnak. A vitában egyetlen kritikus kérdés hangzott el egy diák részéről, aki “fasizmust” emlegetett. Balog erre minden indulat nélkül azt a választ adta, hogy mindenről lehet tárgyszerűen vitatkozni, de vigyázni kell az efféle, a második világháború eseményei óta súlyosan elmarasztaló jelzőkkel: nem szabad őket állandóan használni s tartalmukat ezzel leértékelni, és meg kell gondolni, hogy aki őket használja, az elvágja minden további tárgyilagos vita lehetőségét.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik