Belföld

“Imádkozzatok Győrújfaluért, a Szigetközért!”

Győrben is apadni kezdett vasárnapra a Duna (Győr, Duna, apad, árvíz 2013, )
Győrben is apadni kezdett vasárnapra a Duna (Győr, Duna, apad, árvíz 2013, )

Nagy Imre, Győrújfalu polgármester ma reggel Facebook oldalán azt üzente az értük aggódóknak: "Gátunk továbbra is rendületlenül áll, mi itt a végsőkig kitartunk!"

18.12 – Állatokat mentenek ki a gondozók az elöntött kifutójukból vasárnap. A megáradt Duna vize miatt a győri Xantus János Állatkertben belvíz keletkezett, több terület víz alá került:

(fotó: MTI)

17.03 – Meghosszabbítja a parlament a dunai árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggeli esztergomi sajtótájékoztatóján. Győrújfaluba csak a helyi lakosokat engedik be, délután 5 órakor pedig megkezdődik annak a körülbelül kétszáz, Szigetmonostor horányi részében élő embernek a kitelepítése, akinek a házát megközelítette a Duna.

A Budapesthez közeledő árhullámról szólva kormányfő azt mondta, hogy döntő két nap következik, mert olyan helyen lesz árvízi veszély, ahol a legtöbb ember él, és a legtöbb érték van veszélyben, “tehát most kell még minden erőnket összeszedni”.

Hangsúlyozta, hogy haláleset továbbra sem történt, senki sem sérült meg, eltűnt emberről nem érkezett bejelentés.

Tarlós István főpolgármester a Margitszigeten tartott sajtótájékoztatón azt jelentette be, hogy a Duna vízszintje Budapesten jelenleg stagnál a 890 centiméteres vízszint közelében, így nem várható már jelentős vízszintemelkedés a tetőzésig. A gátaknak szerda estig kell kibírniuk a terhelést.

(fotó: MTI)

Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke az újpesti partszakaszon tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy emberi számítás szerint Budapest át fogja vészelni a mostani rendkívül magas árhullámot, és további kitelepítésekre már nem lesz szükség. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap délelőtt arról számolt be, hogy hat megye 28 településéről 1200 embert telepítettek ki eddig, és 44 utat kellett lezárni a Duna áradása miatt. A fővárosban eddig 215 embert költöztettek ki otthonából.

Tarlós István egy közleményében azt írta, hogy az Aranyhegyi-patak töltése folyamatosan szivárog, ezért itt erősítik és magasítják a gátat a katonák. A főváros közlése szerint a főpolgármester visszavonásig utasítást adott a Fő utca kétirányúsítására.

Hende Csaba vasárnap Szentendrén tartott árvízi szemlét a Dunakanyar legveszélyeztetettebb részein. A honvédelmi miniszter azt mondta, hogy több mint 7 ezer katona dolgozik az árvízi védekezésben, a tartalékos állomány nélkül a honvédség nem tudna ilyen erővel és ilyen intenzitással részt venni a munkákban.

Alámosta a víz az Almásfüzitő-Esztergom vasútvonal töltésének egy részét, és 10-15 centiméter vastagságban elöntötte a mellette futó 10-es főutat – tudatta Stolczenberger Klára, a megyei katasztrófavédelem szóvivője. A víz a 10-es út melletti szántóföldre folyik, így emberéletet és lakóházakat nem veszélyeztet.

Rogán László (Fidesz) Budakalász polgármestere az MTI-nek azt mondta, hogy két helyen is megcsúszott a nyúlgát vasárnapra virradóra a településnél, ezért az árvízvédelmi szakemberek kénytelenek voltak beavatkozni.

Pilismaróton, ahol tetőzik a Duna, S. Tóth Anikó, a helyi védelem megbízott szóvivője arról beszélt, hogy ezer emberrel védekeznek az árvíz ellen, növelik a bordás megtámasztások számát, de a szivárgó vizeket átengedik, hogy azok ne áztassák tovább a gátat.

Esztergomnál dél körül tetőzött a Duna, a folyó fentebbi szakaszain viszont megindult az apadás. A Belügyminisztérium tájékoztató honlapja szerint délután négykor Nagybajcsnál 839, míg Komáromnál 830 centiméteren állt a vízszint.

Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy három nehéz nap van még hátra az árvízi védekezésből, de várhatóan hétfő délutánra, estére a vízszint “abszolút kezelhető” szintre csökken.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint Győrújfalu továbbra sem nyitott a közlekedés számára az árvízi helyzet miatt, a településre csak a helyi lakosokat, tehát az ottani lakcímet igazoló lakcímkártyával rendelkező embereket engedik be a rendőrök. A község lakói, akiket péntek este telepítettek ki, véglegesen még nem térhetnek haza.

Gelencsér Attila (Fidesz- KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő arról számolt be, hogy a megyéből több száz katasztrófavédelmi és polgárvédelmi szakember, katona, rendőr, nagyon sok önkéntes és polgármesterek vesznek részt az árvíz miatt kialakult veszélyhelyzet elhárításában a Duna tolnai és a baranyai szakaszán.

Az ÁNTSZ közleménye szerint az Országos Tisztifőorvosi Hivatal folyamatosan működő, 24 órás központi ügyelete továbbra is megerősített szolgálatot ad, az árvízi védekezést segítő ideiglenes munkacsoport készenlétben áll arra, hogy szükség esetén az OTH veszélyhelyzet-kezelési központjában folyamatos tevékenységre térjen át. A járványügyi helyzet a védekezés minden szakaszán jelenleg stabil, járványveszély kialakulására utaló jelek eddig nincsenek – tették hozzá.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Tatabányai Járásbíróság vasárnap négy hónap börtönbüntetésre ítélte azt a két nőt, aki töltésre váró homokzsákokat tulajdonított el péntek este az árvízi munkálatok egyik almásfüzítői helyszínéről.

15.22 – Hétfőtől két győri iskola gondoskodik azon diákok napközbeni felügyeletéről, akiknek a lakhelyén nem lesz tanítás az árvízhelyzet, illetve a kitelepítés miatt – tájékoztatta a győri önkormányzat vasárnap.

Hétfő reggel 6 órától a Marcalvárosi Közoktatási Főigazgatóság Arany János Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolája és a Nádorvárosi Közoktatási Főigazgatóság Gárdonyi Géza Általános Iskolája várja a tanulókat a Győri Tankerület döntése értelmében.

13.25Koroncót két oldalról kell védeni: folyamatos a védekezés Sokorói-Bakony-ér és a Marcal találkozásánál fekvő Koroncót az árvíz ellen – közölte a Győr-Moson-Sopron megyei település polgármestere vasárnap a helyszínen.

Radicsné Kincses Mária (független) elmondta: náluk az Öreg-Dunából a Mosoni-Dunába, onnan pedig a Rábán keresztül a Marcalba, majd a Bakony-érbe visszaduzzadó víz okoz problémát. Az általában 30-40 centiméteres ér négy méter körül tetőzött szombat délután, ehhez képest viszont mostanra már 14-15 centit apadt.

Hozzátette: emelni nem kell a töltést, de mind több helyen kell azt bordafallal megtámasztani. A Marcalon két műszakban 100-100 katona, a Bakony-éren több száz helyi és a térségből érkezett önkéntes védekezik az ár ellen.

12.30 – Rajkánál 160, Nagybajcsnál 40 centimétert apadt a tetőzés óta a Duna; előbbi településnél 646, utóbbinál 867 centiméteres a vízállás – áll a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság vasárnapi közleményében.

A tájékoztatás szerint Dunaremeténél a tetőző vízállás 722 centis – az eddigi csúcsot két centiméterrel meghaladó – volt, de itt is érzékelhető a Komárom felett tapasztalható apadás. Esztergomnál tetőzik a folyó.

Az apadás üteme lassú, és erre kell számítani továbbra is. A bősi tározó üzemelése az apadó ágat befolyásolhatja.
Győr térségében a vízszintet továbbra is a Mosoni-Duna torkolatának környékén jelenleg apadó Duna alakítja. A Rábán Győrnél szombat délután mért legmagasabb vízállás 838 centiméteres volt, ez harminc centiméterrel haladja meg az eddigi csúcsot.

12.24 – Három nehéz nap van még hátra az árvízi védekezésből, de várhatóan hétfő délutánra, estére a vízszint “abszolút kezelhető” szintre csökken – közölte az MTI-nek nyilatkozva vasárnap délben Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott.

Elmondta: Győrnél már mintegy 30, Győrújfalunál 20-22 centimétert apadt a Mosoni-Duna; utóbbi helyen minden olyan kritikus ponton sikerült megerősíteni a gátat, ahol veszély keletkezett, minden suvadást, minden törést sikerült betömni, most viszont – az Öreg-Dunából visszaduzzadó víztömeg nyomása után – a távozó ár szívóhatása jelent problémát.

Korábban:

Nagybajcs után a Duna szigetközi szakaszain is megindult az apadás. A szigetközi és győri gátak mindenütt állnak.

Győr-Moson-Sopronban az éjjel 17 településen dolgoztak, a legkritikusabb helyzetű  Győrújfalunál erősítették, bordázással támasztották a gátat, helikopterrel is hordták a homokzsákokat. A szintén nehéz helyzetben lévő Mecséren folytatták a bordás megtámasztás kiépítését és kavicsnyomópadkát építettek ki.

Dunaszentpálon a szombat délelőtt többhelyütt átszivárgott töltésrészeken délutánra sikerült megállítani a szivárgást. Zselykepusztán a földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, a víz elvezetésén dolgoztak. Győrzámolyon egy intenzív buzgár keletkezett, ezzel még vasárnap reggel is küzdöttek. Ásványrárón a homokzsáktöltés és a buzgárvédelem folyamatos, Hédervárnál és Győrladaméron csorgások vannak, de a gátak jól bírják a víz nyomását.

Koroncón a fakadó vizeket tömítették el, valamint megtámasztották a gátat bordás megerősítéssel. Dunaszegen néhány lakóháznál folyik a védekezés, homokzsákokkal védik a megemelkedett vízszint miatt az ingatlanokat. Vámosszabadin – ahol emelni kellett a gát szintjén – és Nagybajcson a buzgárok okoznak további gondot.

Nagy Imre győrújfalui polgármester vasárnap reggel így üzent a facebook-on:

Sziasztok, általam ismert és nem ismert BARÁTAINK! A gátunk továbbra is rendületlenül ÁLL! Tetőzés tegnap megtörtént!!! Hála az égnek az apadás is megindult!!! Győri vízmérce 7 órás adatai szerint 820 cm-es a vízoszlop! 838 volt a tetőzés, azaz -18 cmnél járunk!!! Folytatjuk a heroikus küzdelmet, egészen a biztonságosnak vélt -160(!!!) cmig! Minden eltelt órának, minden apadó cm-nek hatalmas a jelentősége! Aki nem tud személyesen megjelenni, az ‘szorítson’ illetve/és ‘imádkozzon’ ÉRTÜNK GYŐRÚJFALUIAKÉRT, ÉRTÜNK SZIGETKÖZIEKÉRT! Gondolom nem szükséges leírnom, de megteszem hiszünk a töltésünkben, a munkánkban, az összefogásban és abban, hogy ma is SOKAN leszünk! Történjen bármi mI itt a végsőkig KITARTUNK! Győrújfalu gát, 7.30.

A védekezésben eddig 4600-nál is többen vettek részt, köztük 2211 önkéntes, 880 katona, a vízügyi szervek 674, a katasztrófavédelem 330 munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik