Belföld

Árvíz: ma este tetőzik a Duna a fővárosban

árvíz Esztergomban (árvíz, duna, esztergom, )
árvíz Esztergomban (árvíz, duna, esztergom, )

Esztergomnál rekordszinttel tetőzött a Duna, a fővárosban ma este fog, a miniszterelnök szerint a közműrendszeren múlik Budapest sorsa, meghosszabbítja a parlament a dunai árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet, Serena Williams is segít a magyar árvízkárosultakon, már árvízvédelmi rádió is van - folyamatosan frissülő árvízi hírek.

Továbbra is 819 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Az előrejelzek szerint a Duna tetőzése Budapesten 18:00-24:00 óra között várható, minden eddigi vízszintet meghaladó mértékben várható 895 cm-nél – ez 35 centiméterrel haladja meg a 2006-os rekordot. Várhatóan Budapest alatt is lesznek majd olyan szakaszok, ahol megdől a rekord.

Átvészeli Budapest

Emberi számítás szerint Budapest át fogja vészelni a mostani rendkívül magas árhullámot, és további kitelepítésekre már nem lesz szükség – közölte Pesti Imre, a Főváros Védelmi Bizottságának elnöke. Jelenleg 884 centiméter a vízállás, és ahogy korábban jelezték, a folyó este 896 centiméter körül tetőzik Budapesten. Mint mondta, a város belső részének támfalait korábban úgy építették meg, hogy tízméteres vízállásnál is megvédje a lakókat, a mélyebben fekvő területek pedig “kezelhető állapotban” vannak. Úgy fogalmazott, attól, hogy a gát nem elég magas, nem kell félni, “gyakorlatilag szinte nincs esély arra, hogy gátszakadás történjen”.

Kolbászt eszik a kormányfő

Árvízi ebéd címmel töltöttek fel egy fotót Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalára, amelyen egy darab kolbász kandikál ki egy autó hátsó ülésén:

Fotó: Orbán Viktor /Facebook

Börtön a homokzsáktolvajoknak

A Tatabányai Járásbíróság 4 hónap börtönbüntetésre ítélte azt a két nőt, aki töltésre váró homokzsákokat tulajdonított el péntek este az árvízi munkálatok egyik almásfüzítői helyszínéről. A 48 éves és a 53 éves ácsi nő gyanúsítotti kihallgatása során beismerte a bűncselekmény elkövetését, és azt mondták, hogy a zsákokat saját használatra lopták, azokban diót és takarmányt tároltak volna. A nyomozók megtalálták az eltulajdonított zsákokat. A rendőrség az eltulajdonított és előkerült 55 zsákot visszaszállították eredeti helyére.

Pincevédelem az I. kerületben

A Duna magas vízállása miatt a kerület kavicsos talajszerkezetű részein a talajvíz okozhat károkat a pincékben, beázhatnak a főváros I. kerületében, ezért az önkormányzat azok kiürítésében, áramtalanításában is segítséget nyújt. Az önkormányzat nonstop információs vonalat hozott létre, a 06-1-458-3025-ös számon bárki jelezheti, ha segítségre van szüksége. Az önkormányzat emellett telefonon értesítette a lakosságot arról, hogy ürítsék ki pincéiket és áramtalanítsák őket.

Árvízi védekezés Budapesten – Fotó: MTI

Frissült a BKK árvízi térképe

Tanulmányozni itt lehet. A közlekedési központ Facebook-oldalán kéri, hogy lehetőleg minél többen osszák meg a forgalmi változásokat tartalmazó térképet.

„Imádkozzatok Győrújfaluért, a Szigetközért!”

Nagy Imre, Győrújfalu polgármester ma reggel a Facebook-oldalán a következőket üzente az értük aggódóknak: “Gátunk továbbra is rendületlenül áll, mi itt a végsőkig kitartunk! (…) ki nem tud személyesen megjelenni, az ‘szorítson’ illetve/és ‘imádkozzon’ ÉRTÜNK GYŐRÚJFALUIAKÉRT, ÉRTÜNK SZIGETKÖZIEKÉRT!”. Bővebben itt olvashat a győri és Győr környéki helyzetről>>>

Kitelepítések

Hat megye 28 településéről 1200 embert telepítettek ki eddig, és 44 utat kellett lezárni a Duna áradása miatt. A fővárosban eddig 215 embert kellett kitelepíteni, közülük 46-ot a III., negyvenet a IV., 97-et a XIII., kettőt a IX., harmincat pedig a XXI. kerületből.

Ide menjen, aki segíteni akar!

Az Árvíz 2013 Összefogás továbbra is interaktív térképen tájékoztat arról, hogy hol, milyen segítségre van szükség az áradó Duna mentén. Az egyes helyszínekre kattintva megtalálhatók a pontos információk.


Árvíz 2013 Összefogás nagyobb térképen való megjelenítése

Bedugult a főváros

Tarlós István főpolgármester utasítására több helyen korlátozzák a közlekedést és módosítják a tömegközlekedést vasárnap az árvízi védekezés miatt. Mindenkit arra kérnek, hogy az autója helyett válassza a közösségi közlekedés járműveit, melyeket a főbb vonalakon a sűrített menetrenddel közlekednek.

Így közlekedjen ma>>>

Orbán: a csatornázáson múlik Budapest sorsa

A fővárosi csatornázáson, a bonyolult közműrendszeren múlik, hogy meg tudjuk-e védeni Budapestet – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Esztergomban vasárnap reggel tartott sajtótájékoztatón. Mint elmondta, a mostani árhullám tetőzése maximum 895 cm-nél lesz. A budapesti árvíz levonulásához 7-8 napra lesz szükség, várhatóan június 17-18-ig elhúzódhat, ezért a parlament meghosszabbítja a dunai árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet; a Ház a hétfői ülésen dönthet a veszélyhelyzet meghosszabbításáról. Bővebben itt>>>

Az újságírók nem kis csodálkozására Esztergom polgármestere nem volt jelen a sajtótájékoztatón. A Hír24 úgy tudja, hogy Tétényi Évát nem hívták meg az eseményre.

Már árvízvédelmi rádió is van

ÁRvíz FM néven árvízvédelmi rádiót indított vasárnap reggel 8 órától a közmédia. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) gyártásában készülő műsorok a nap 24 órájában hallhatók lesznek. A rádió a korábbi Neo FM frekvenciáin sugároz majd, így Budapesten például a 100.8 MHz-es frekvencián lesz fogható. A rádió a tervek szerint 30 napig sugározza majd adását. A műsorokat a közmédia munkatársai gyártják, illetve azok alapvetően a közmédia híreire épülnek. A rádió nonstop nyomon követi az eseményeket, élő műsorvezetéssel, helyszíni tudósításokkal.

Bekerültünk a BBC-be

A magyarországi árvízhelyzettel is foglalkozik a BBC világhíradója>>> (lásd: 0.48 perctől 1.06 percig)

Beszállt a teniszsztár

A francia nyílt teniszbajnokságot Marija Sarapova ellen megnyerő amerikai Serena Williams, a világ talán legjobb női játékosa is segít a dunai árvíz károsultjain. Bővebben itt>>>

Védekezés a Margitszigeten – Fotó: MTI

Tetőzött Esztergomnál

Az éjszaka folyamán az eddig mért legmagasabb szinten 816 cm-en tetőzött a Duna Esztergomnál. A gátakat a szakemberek és az önkéntesek egész éjjel erősítették és őrizték – jelentette a Hír24 helyszíni tudósítója. A polgármesteri hivatal egyik munkatársának egyik reggeli Facebook bejegyzése szerint, “a nehezén már túl vagyunk”. Mint lapunk megtudta, Esztergomban nagyon várják a friss erőt, mert munka van még bőven.

Elzárások, lezárások

Továbbra is három települést – Pilismarótot, Dömöst és Kisoroszit – nem lehet közúton megközelíteni az árvíz miatt. Jelenleg 65 útszakaszon van korlátozás érvényben, ebből 53 a teljes útlezárás, és 12 a félpályás.

Pest megyében 20, Komárom-Esztergom megyében 19, Győr-Moson-Sopron megyében 5, Bács-Kiskun és Fejér megyében 4-4, míg Tolna megyében 1 útszakaszon van érvényben teljes útzár. Emellett 15 helyszínen van félpályás korlátozás vagy útszűkület. A közlekedők az 1-es, 2-es, 6-os, 10-es, 11-es, 12-es, 14-es, 111-es és 117-es főutakon számíthatnak jelenleg jelentősebb korlátozásokra.

Éjjel is dolgoztak

Fokozott védekezés folyt vasárnapra virradó éjszaka Esztergomban és Pilismaróton, az elkészült védműveket erősítették és homokzsákokat töltöttek. Pilismaróton világítást építettek ki, hogy éjjel is erősíthessék a védvonalat, itt a honvédség erői dolgoznak. A többi érintett településen feltörő vizek megszüntetésével, szivattyúzásokkal, a gátak megtámasztásával és figyelőszolgálattal töltötte az éjszakát a gátakon lévő csaknem 1500 ember.

Szombaton Pilismarótról, Nyergesújfaluról és Dunaalmásról 96 embert kellett kitelepíteni, így a korábbi kitelepítésekkel együtt összesen 144 ember várja, hogy az ár elvonultával visszatérhessen otthonába.

Budapest: 881 cm

Komáromnál 3 centimétert apadt a Duna az elmúlt órákban, az Országos Műszaki Irányító Törzs legutolsó mérése szerint vasárnap 5 órakor 842 centiméter volt a vízszint, 3 centiméterrel alacsonyabb a szombat 23 órai 845 centis tetőzésnél.

A vasárnap 4 órai adatok szerint Esztergomnál 813 centimétert mutatott a vízmérce, 3 centiméterrel kevesebbet, mint egy órával korábban, és egy centiméterrel kevesebbet a szombat 23 órainál. Nagymarosnál a szombat késő estihez képest 5 centiméterrel, 748 centiméterre emelkedett a víz szintje.

Budapesten 5 órakor 881 centiméteren állt a vízszint, 5 centiméterrel magasabban a szombat 23 órai állásnál. Nagybajcsnál a szombat hajnali 907 centiméteres tetőzés óta már 869 centiméterre esett a Duna vízszintje.

Továbbra is 818,9 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon.

Orbán Esztergomban

Orbán Viktor kormányfő szombaton késő este Esztergomban ellenőrizte az árvízi gátak állapotát. “Ez nagyon fönt van” – értékelte a helyzetet a vízszintet kémlelve. A kormányfő vasárnap reggel az esztergomi Kossuth-hídnál tart vezetői értekezletet Pintér Sándor belügyminiszterrel, Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatóval. A tanácskozáson értékelik az árvízi védekezés helyzetét, majd 8 órakor sajtótájékoztatót tartanak a helyszínen.

Homokzsákokkal megerősített gát a szentendrei Dunakorzón – Fotó: MTI

Esküvő a gátakon

A győrújfalui gáton mondta ki a boldogító igent szombaton egy katonapár – írja a GyőrPlusz.hu. Eredetileg is szombaton vette volna el menyasszonyát Füssy Csaba zászlós. Mivel menyasszonya is katona, és mindketten a gáton vannak Győrújfalunál, a katasztrófavédelem képviselője a helyszínen ünnepélyes keretek között adta össze őket.

Szúnyogriasztót is osztanak

A győrújfalui gát megerősítésén dolgozó több mint 250 embernek ételt, gyümölcsöt, csokit, ásványvizet, továbbá – a dolgozók kérésére – szúnyogriasztót is vitt az Ökumenikus Segélyszervezet. A Győrújfaluról kitelepítettek segítésére a segélyszervezet szombaton egy úgynevezett segítőpontot is létrehozott a győrújbaráti evangélikus parókián.

Gyűjtés

Los Angelesben is gyűjtenek a magyarországi árvízi károsultaknak – derül ki a Los Angeles-i Magyar Főkonzulátus és Los Angeles-i Magyar Ház közleményéből. Magyarországon kialakult árvízi helyzet károsultjai számára több szervezet is gyűjt adományokat.

Az áradó Duna a Lánchíd pesti hídfőjénél – Fotó: MTI

Ügyelet

A dunai árvíz miatt átszervezték a háziorvosi és a gyógyszertári ügyeletet a Dunakanyarban. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal folyamatos, megerősített ügyelet ad. A dunai árvízzel érintett 7 megyében összesen több mint száz tisztiorvos, közegészségügyi-járványügyi felügyelő, laboratóriumi munkatárs, biológus vesz részt a védekezési feladatokban.

Ideiglenes szállás

Ideiglenes szállást nyitott Szentendrén a Református Szeretetszolgálat. A katasztrófavédelem kérésére egy 25 ember befogadására alkalmas átmeneti szállást nyitottak. Itt elhelyezték a Szentendrén dolgozó, de más településekről érkező polgárőröket, akik a szállás mellett ellátást is kapnak a reformátusoktól.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik