Belföld

Orbán: a csatornázáson múlik Budapest sorsa

árvíz (árvíz)
árvíz (árvíz)

Három helyen folyik a védekezés a fővárosban.

A fővárosi csatornázáson, a bonyolult közműrendszeren múlik, hogy meg tudjuk-e védeni Budapestet – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Esztergomban tartott reggeli sajtótájékoztatón. Mint elmondta, a mostani árhullám tetőzése maximum 895 cm-nél lesz, de várhatóan minimum 2-3 centiméterrel lehet alacsonyabb.

Jelenleg 3 helyen védekezünk Budapesten. Az egyik a Római-part, ahol elkészült a védmű, a második helyszín a Margitsziget, amely 8 méterig képes megvédeni magát, de megerősítésekkel 915 cm-ig ki van építve a védműrendszer. A harmadik hely pedig ahol ugyancsak védekezünk a fővárosban az a rakpartok vonala.

A budapesti árvíz levonulásához 7-8 napra lesz szükség, várhatóan június 17-18-ig elhúzódhat, ezért – mint a miniszterelnök elmondta – a parlament meghosszabbítja a dunai árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet; a Ház a hétfői ülésen dönthet a veszélyhelyzet meghosszabbításáról.

Az újságírók nem kis csodálkozására Esztergom polgármestere nem volt jelen a sajtótájékoztatón. A Hír24 úgy tudja, hogy Tétényi Évát nem hívták meg az eseményre.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik